Home » Inzichten » Zachte heelmeesters

Zachte heelmeesters

‘Zachte heelmeesters maken 'stinkende' wonden!’, is een oude wijsheid die op de achtergrond verdwenen is. 

‘Het mag er allemaal zijn!’ heeft, in de alternatieve wereld, in de top tien gezegdes de eerste plaats ingenomen. Mededogen, compassie, medeleven, enz. zijn woorden die men hoog acht in het spiritueel/alternatieve beleven.

Zelf zijn wij 'niet' zo compassievol of mededogend of medelevend. Dat wordt ons nogal eens verweten, wij zitten er niet mee, want wij weten voor onszelf dat deze eigenschappen er alleen maar op gericht zijn om jezelf als 'bijzonder spiritueel' te omschrijven. Als wij hier in mee zouden gaan komen 'wijzelf ook’ onvermijdelijk in deze 'negatieve spiraal van het leven' terecht. Door deze eigenschappen naar voor te brengen ga je mensen aan je binden. Je doet ‘moeite’ om mededogen, compassie en noem maar op naar anderen te voelen en ze op deze manier aan jezelf te binden (geld?, aanzien?, enz?).

Natuurlijk heeft niet iedereen de mogelijkheden die 'jij' hebt en dat maakt dat je jezelf een beetje schaamt voor je eigen ‘beetje geluk’. Hierdoor denk je, dat medeleven het gepaste gevoel is om de ander te helpen. Onze vraag is: wat is de ander gebaat bij jouw medelijden, compassie, ... als die ander in de misérie zit? Ben 'jij' gemachtigd om de problemen die de ander op dit moment ondergaat op te lossen? Ben 'jij' in staat om met je mededogen, compassie of medelijden, ‘onmiddellijk’ de problemen van anderen op te lossen?

Wij weten nu al dat het antwoord ‘neen’ is. Als jij thuis in de zetel met een pintje of een cola en een grote zak chips zit, onderga je 'niet' dezelfde problemen waar anderen zich in bevinden. Welke waarde heeft je mededogen, je medelijden, je compassie dan?

'Onze betrachting is om mensen aan te zetten tot het helen van hun 'eigen leven'.' Mededogen, medeleven, compassie neemt voor jezelf 'enkele seconden' in beslag maar de persoon, die problemen heeft, waar jou gevoel naar toe gaat, kan er weken, maanden, jaren, zelfs een heel leven mee worstelen. En daar kan 'jij', zolang de persoon in kwestie het 'niet wil of ziet', er 'niets' aan veranderen.

Er is geen enkele mens, buiten jij zelf, die in staat is om jouw 'eigen denken' te helen. Als je 'denkt' in het lagere bewustzijn, is het 'dat' wat jij voor jezelf als ‘waarheid’ aanneemt! Er is geen enkele persoon die jou op andere gedachten kan brengen. Maar kom: “Het mag er allemaal zijn!”.???

Eddy en Rita


«   »