Home » Inzichten » Alternatieve (Spirituele?) leraars en ego

Alternatieve (Spirituele?) leraars en ego

In ons vorig inzicht schreven wij over het feit dat het ego je werkelijk alles kan doen geloven. Het verteld je zelfs dat je een spirituele leraar bent en dat het tijd voor je is om anderen te gaan onderrichten.

Zelfs als je er niet klaar voor bent. Zo krijgt men leraars die zichzelf boven de anderen zetten. Als men ze één vraag stelt die een beetje moeilijk voor hen is, weten ze niet meer wat zeggen. Als je doorgaat met vragen worden ze kwaad en gaan ze met stenen gooien. Na een paar berichten op FB die hen niet aanstaan ontvrienden ze je. Maar ze zeggen wel tegen anderen dat zij hun vijanden moeten eren, omdat er een leerproces aan verbonden is.

Toch vinden deze leraars van zichzelf dat zij de rust zelf zijn. Hier en daar moeten ze hun ego nog een beetje bijschaven maar dat valt wel mee vinden zij. Want ze zijn immers verlicht. Ze zeggen het niet zelf, want oeps, daaruit zou kunnen blijken dat hun ego nog huizenhoog is.

Ten dienste van het psychische veld

Waarom worden deze leraars toegelaten om onderricht te geven? Simpel, er zijn niet veel bewuste personen die zin hebben om hun taak als spiritueel leraar op te nemen. Hoe bewuster men wordt, hoe meer men ziet bij mensen, hoe beter men de uitkomst kan inschatten. Als je op voorhand al weet dat je veel tegenstand zult krijgen vergaat de zin je wel.

Het is dus uit gebrek dat mensen die er nog niet klaar voor zijn uitgenodigd worden door het ego om onderrichtingen te geven. Beter iets dan niets. De meeste leraars onderrichten hun leerlingen dat zij het ego moeten afleggen. Dus geloven deze leraars zelf dat het ego bestaat. In ons vorige inzicht schreven wij dat het ego een illusie is die geschapen is om een leegte aan te vullen. Omdat de mens zich afkeert van God (Bron) schept hij uit een lager bewustzijn. Zo krijgt de illusie een groter bestaansrecht, dat bevestigd wordt in het geloof van leraars. In feite staan zij ten dienste van het psychische veld.

Hoe herken ik deze leraars?

Het is niet onze bedoeling om een heksenjacht te starten. De wereld is gewoon klaar om naar een hoger energieveld te evolueren. Het is de bedoeling dat ieder voor zich alle lagere energieën en dat wat er mee samenhangt gaat transcenderen. Het is dus belangrijk om, als men nog nood heeft aan een uiterlijke leraar, deze te herkennen op zijn kwaliteiten, opdat men niet steeds weer in de zelfde kuil valt. Men MOET dus heel kritisch zijn in wie men als tijdelijke, uiterlijke leraar wil aannemen.

 • Veel leraars onderwijzen nog steeds dat men het ego moet beteugelen. Zij geloven in een illusie.
 • Zij maken een onderverdeling in goede kwaliteiten en in (meer) slechte kwaliteiten van het ego. Dus leven zij nog steeds in het dualiteit-denken.
 • Zij menen dat zij in het eenheidsbewustzijn, 5D, enz… leven. Maar daar bestaat het ego gewoon niet. Er is enkel sprake van een spirituele identiteit.
 • Als ze niet weten hoe om te gaan met vragen, gaan ze maar iets verzinnen. Ze kunnen moeilijk geloven dat mensen die bewuster zijn dan hen, hen op een seconde kunnen doorzien.
 • Ze maken gebruik van menselijke emoties om iedereen op een laag niveau te houden, dit doen ze dikwijls uit onwetendheid.
 • Onder deze leraars is er een stilzwijgende overeenkomst dat zij elkaar met rust laten. “Als jij mij met rust laat, laat ik jou met rust!”. Dat maakt dat zij elkaar de hand boven het hoofd houden.
 • Zij vinden dat lijden bij het leven hoort. Je zou er spiritueel door groeien. Ze raden hun leerlingen eerder aan te gaan kijken naar hun minpunten, die notabene in illusie geschapen zijn in plaats van zich er boven uit te tillen.
 • “Ga maar eens kijken naar je donkere kant! Het mag er allemaal zijn! Omarm het maar! Laat de tranen maar komen!”, zijn woordinstrumenten die zij gebruiken om mensen op een laag niveau te houden zodat deze hun energie doorsluizen naar iets dat veel te laag is.
 • De meeste leraars zullen je vertellen dat geld niet zo belangrijk is. Maar hun tarieven zijn gewoonlijk aan de hoge kant, zeg maar gerust veel te hoog. Op hun website kan men gewoonlijk ook nog een knopje “Donaties” of “Steun ons!” vinden. Zijn zij dan zo hulpbehoevend?
 • Er wordt je ook verteld dat je het allemaal zelf moet doen. Dat had je zelf ook wel kunnen bedenken. Het had je heel wat tijd en geld kunnen besparen.
 • ...

Stijging spirituele energie is onvermijdelijk

Veel mensen voelen dat de spirituele energie op aarde stijgt. Er zullen meer mensen komen die deze leraars gaan doorzien. Zelf gaan deze leraars, als zij blijven doorgaan in dezelfde stijl, zware tijden tegemoet. Bij velen is het al begonnen. Ze krijgen minder of geen leerlingen (cliënten) en hebben geen idee hoe dat komt. Men begrijpt niet wat er aan de hand is: "Ik doe toch goed en wil het beste voor de wereld." Goed doen is niet aan de orde, diepere inzichten worden er verwacht!

Er wordt van ieder mens die nu op aarde leeft een hogere inzet verwacht. Vooral van de leraars!

Eddy en Rita


«   »