Home » Inzichten » Ontwaken!

Ontwaken!

Wie wil er nu niet spiritueel ontwaakt zijn?

Als je dit inzicht leest ben je zeker en vast geïnteresseerd in spirituele ontwaking, dat ook wel ‘verlichting’ genoemd wordt. Welke naam je er aan geeft maakt helemaal niets uit. Belangrijker is het ‘gevoel én de heldere kijk’ die het met zich meebrengt.

Heldere visie

Ontwaken brengt een ‘geheel andere kijk’ op de wereld mee. Waardoor je een heel ander leven krijgt. “Het is dus héél belangrijk voor jezelf, dat je je afvraagt of je wel ‘wil’ ontwaken”. Alles wat in het verleden én nu nog als waarheid naar voor gebracht wordt komt gewoon op een helling te staan. In het begin twijfel je nog een beetje maar na een tijdje zie je klaar én duidelijk dat alles wat in de oude wereld als waarheid aangeboden werd niet meer dan een ‘illusie’ is. Je wéét dat dit alles uit het psychische (mentale) rijk komt. Het is al ooit eens ergens geleefd en je herhaalt het gewoon! Het is de herhaling van een herhaling van een herhaling. Het brengt niets nieuws dus! Zolang je meegaat in de aannames die alom bekent én herhaald worden zal je ook geen vervulling vinden. Op deze manier blijf je verder sluimeren!

Wil je het gevoel van ontwaken wel leren kennen? Misschien wil je ook gewoon blijven zitten waar je zit? Dat is meteen de meest comfortabele houding die je kunt aannemen. Vraag een beetje hier en een beetje daar hoe het zit én loop wat mee met de rest en je hebt een boeiend leven van inzichten verzamelen, karma verwerken, oude pijnen een plaatsje geven, innerlijke kind koesteren en vooral veel vraagtekens’. Op een gegeven moment ben je dan uitgeblust en denk je dat het leven je niets meer te bieden heeft.

Bijgeloof

Er is heel wat bijgeloof over ontwaakt zijn. Er hangt een mysterieuze sfeer rond wanneer men over ontwaakt zijn spreekt. Het is dan ook een heel interessant onderwerp. De waarheid over ontwaakt zijn is, dat het zo iets éénvoudigs is, dat je er eigenlijk ‘niets’ over kan vertellen. 

Nogal wat mensen verbinden zich met één of meerdere spirituele leraren die door andere leraren verlicht verklaard zijn en die op hun beurt, 'hun eigen visie over het ontwaakt zijn', geven. Zo worden er nog 'meer visies over ontwaakt zijn' uit het psychische veld geput. Waardoor nog meer verwarring ontstaat en het doolhof nog groter wordt.

Als goeroe (spiritueel leraar) zit je met een publiek dat méér wil weten. Over 'ontwaakt zijn' is zo weinig te vertellen dat je als leraar wel ‘moet’ gaan verzinnen. Het publiek wil over ontwaakt zijn iets anders, iets spectaculairder, horen. Dat het van een kinderlijke éénvoud is, accepteert men niet!

Kopiëren

Uit bijgeloof ontstaat de illusie dat men van iemand anders kan leren hoe het is om ontwaakt te zijn. Hieruit ontstaat de gedachte dat je het 'kan leren' door allerlei activiteiten ‘na te doen’. Meditatie, rituelen, inwijdingen, inzichten van anderen opslagen en proberen te leven, enz… Het is echter een feit, dat er ‘geen externe factoren’ zijn, die jou tot een ontwaakte staat kunnen brengen.

Alles wat men, door na te apen, kan bereiken, is een 'perfecte kopie' te zijn, van één of meerdere, door zichzelf of door anderen, 'verlicht verklaarde personen'. Als perfecte kopie van anderen 'kan je dan niet anders dan' de inzichten die van anderen en nog anderen daarvoor en die van daarvoor komen, na wauwelen en steeds weer opnieuw gaan delen met mensen die 'menen' er iets van te kunnen leren.

Dan is de cirkel weer rond! Zo blijft men voor eeuwig rondjes draaien. Door rondjes te draaien krijg je een licht gevoel waardoor je, op dat moment, denkt dat je op de juiste weg zit. Dit gevoel is snel over en je moet weer opnieuw gaan draaien.

Eddy en Rita


«   »