Home » Inzichten » Oneerlijkheid

Oneerlijkheid

Het begint al met een leugentje om bestwil.

Je wilt iets zeggen waarvan je weet dat het niet aan zal komen en zegt om de ander te paaien of om jezelf heel wat moeilijkheden te besparen iets geheel anders. Het gebeurt vaker dan men denkt. Het is zelfs al een gewoonte geworden waar weinig mensen nog van opkijken.

Oneerlijkheid ondermijnt je spirituele groei

Op de weg naar bewustwording, worden leugens in eerste instantie nog getolereerd. Onze samenleving hangt aan elkaar met leugens. Niemand kijkt er nog van op dat men iets belooft en deze belofte niet nakomt. Deze gedraging wordt onder het mom van ‘compassie’ voor de leugenaar onder de mat geveegd.

Wanneer je vordert op het spirituele pad wordt je in je eigen bewustwording sterk geconfronteerd met de leugens die je zelf voor waarheid aangenomen hebt. Op een gegeven moment kom je tot het bewustzijn dat je deze leugens niet meer kan blijven dragen. Je voelt gewoon dat ze jou ver weg houden van je ‘Ware-Zijn’. Emotioneel kom je zo zwaar onder druk te staan, dat je deze leugens wel ‘moet’ loslaten. Als je ze niet loslaat kom je mentaal én ook lichamelijk behoorlijk in de problemen te zitten. (burn-out, depressie, lichamelijke spanning, angsten, enz.)

Wees kritisch!

Wees vooral kritisch voor jezelf én de gedachten die je hebt. Wij vinden het altijd een beetje vreemd om verhalen te lezen of te horen van mensen die zich in een onprettige situatie bevinden. Als ze hun verhaal doen vragen zij eigenlijk om een oplossing. Wanneer je dan een eenvoudig voorstel doet, waardoor zij die situatie ten goede kunnen veranderen, zeggen ze plots dat het ‘toch niet zo erg is’. Ofwel is hun verhaal niet waar, ofwel willen zij de situatie niet veranderen? Als zij maar een klein beetje kritisch waren voor zichzelf, zouden zij onmiddellijk door hebben dat de onprettige situatie gekeerd kan worden. Waardoor de leugen komt bovendrijven en tot een onmiddellijke bewustwording wat betreft die bepaalde situatie leidt. Afstand doen van de leugen is op zichzelf al groeien in bewustwording!

Leven in waarheid

Veel spirituele zoekers willen een leven in waarheid, men noemt ze zelfs ‘waarheidszoekers’. Een leven in waarheid, begint bij het loslaten van de neiging om vast te houden aan de onwaarheden, die men voor waarheid aanvaard heeft. Bewustwording houdt in dat je de onwaarheden die anderen verspreiden op den duur gaat doorzien. Ook al doorzien deze mensen ze zelf nog niet, of misschien juist wel. Het is niet fijn om dit te zien, want je weet ook dat deze mensen die onwaarheden er ‘zelf’ moeten uitzetten. Je kunt ze ‘niet verplichten’ dit te doen. Dus moet je alles wel laten zoals het is!

Dat is meteen ook de reden waarom wij, buiten onze inzichten, niets aanbieden aan anderen. Met alle kennis en ervaringen die wij samen door de jaren heen verzameld hebben zouden wij een bloeiende praktijk kunnen opstarten. We zouden echter ‘altijd moeten liegen’ om anderen te paaien. Hoe kun je nu iemand gaan vertellen, dat die specifieke persoon, waar hun grote liefde naar uitgaat maar die eigenlijk profiteert van die liefde, niet zijn/haar tweelingziel is? Zo jaag je de cliënten weg. Dan maar liever geen praktijk! Wij hebben totaal geen zin om onwaarheden te vertellen en/of te bevestigen.

Je moet het zelf doen!

Bewustwording? Je moet het allemaal zelf doen! In het alternatieve worden veel systemen en cursussen gepromoot als dé oplossing voor jouw probleem. Er gaat enorm veel geld om in het alternatieve. De verhouding is echter nooit recht evenredig. In de meeste gevallen krijg je nooit waar voor je geld. Iedere behandelaar zal jou vertellen dat je het zelf moet doen. Bij een cursus of workshop krijg je zogezegde tools mee naar huis. Buiten de cursus of workshop moet je er nog ‘veel meer’ tijd in steken. De tools blijken toch niet voor iedereen te werken. Als je een druk leven hebt, vind je niet altijd de tijd en de zin om nog uren te mediteren of oefeningetjes te doen.

Veel mensen denken dat wanneer zij van een behandeling, cursus of workshop thuis komen, zij ‘alles’ in zich hebben wat er aangeboden werd. Eigenlijk hebben zij ‘niets’ meegekregen. In veel gevallen zitten de behandelaars of cursusleiders zelf met een hele boel vragen en aannames waar zij zelf nog niet voldoende inzichten over hebben. In de verhalen die zij op internet delen, zijn ze eerlijk wat 'hun minpunten' betreft maar in hun praktijk gaan zij anderen helpen én oplossingen aanbieden, voor 'diezelfde minpunten', waar zij zelf nog niet uit zijn. Hoe kan dit voor anderen tot een oplossing leiden??? Eigenlijk gebruiken zij hun 'eigen minpunten' om bij anderen de illusie te wekken dat zij weten waarover het gaat én het ook kunnen oplossen. In waarheid willen zij alleen maar klanten lokken!

Het gebruik van je gezonde verstand zal je meer opbrengen.

Altijd eerlijk zijn is redelijk moeilijk maar je kunt er omwille van je eigen spirituele groei een goede gewoonte van maken!

Eddy en Rita


«   »