Home » Inzichten » Loslaten

Loslaten

Loslaten, is zo wat het ‘moeilijkste’ wat er te doen is in een mens zijn leven. Een klein woord maar een grote waarde als het op ‘spirituele groei’ aankomt.

Oosterse filosofie

In de oosterse filosofie wordt loslaten als een belangrijk onderdeel van de spirituele groei gezien. ‘Zelfs het lichaam’ wordt gezien als een ‘last’ dat men ‘moet’ onderdrukken om tot een hoger spiritueel begrip te komen. De wereld zou een illusie zijn waarin iedereen gevangen is. Men moet alles maar dan ook alles loslaten om met zichzelf in het reine te komen. Alle materie afzweren is de enige manier om één te worden met God.

Westers denken

In het westerse denken wil men voor alles een wetenschappelijk bewijs. Alles wat meetbaar is, is waar. Meten is weten! In het westerse denken is dat de enige waarheid. De meeste westerse mensen hebben ook de nijging om alles wat als waarheid (boeken, cursussen, workshops, lezingen, enz.) naar voor gebracht wordt, zonder dit te toetsen aan de eigen visie, klakkeloos aan te nemen.

Welke weg te volgen

Er is helemaal geen sprake van te kiezen tussen bepaalde filosofieën of manieren van denken of aannames. Er is alleen maar sprake van waar je op dit moment met je denken zit’. In hoeverre ben je NU op ‘dit moment’ bereidt om ‘dat’ los te laten wat je ‘belemmert’ om verder te denken dan je neus lang is?

Er is maar één vraag belangrijk: “WIE en WAT ben ik bereid om los te laten zodat ik verder kan in mijn EIGEN spirituele groei?”.

Eddy en Rita


«   »