Home » Inzichten » Natuurlijke controle over de emoties

Natuurlijke controle over de emoties

In onze inzichten hebben wij het nogal eens over natuurlijke controle over de emoties. In dit inzicht willen we daar iets dieper op ingaan.

Wat is volgens ons natuurlijke controle?

Stel: je rookt en wil daarmee stoppen. Waarom wil je stoppen? Omdat iemand het van je vraagt? Omdat je vindt dat het niet gezond is? Wil je stoppen omwille van de sociale opinie? Of vindt je gewoon dat je er nu aan toe bent? In het laatste geval zal je waarschijnlijk minder moeite hebben om vol te houden. Gewoon omwille van het feit dat je meer bewust bent van je eigen inbreng in de beslissing die je genomen hebt. Deze bewustwording maakt dat je een 'meer natuurlijke controle' hebt over je gedrag wat roken betreft.

Zo kan men wanneer men de noodzaak ervan inziet een meer natuurlijkere controle over de emoties krijgen. Niet omdat iemand jou vertelt dat het goed of beter voor je is maar omdat men er een dieper inzicht in krijgt.

Waarom is het noodzakelijk om een natuurlijke controle over de eigen emoties te hebben?

Heel eenvoudig; emoties zijn dé manipulators bij uitstek. Via emoties manipuleert men 'zichzelf' én elkaar. Neem alleen het feit al dat er op spiritueel-alternatief gebied een stelling is, die vertelt: "De emoties maken ons tot de mens die we zijn". Dit is een grove leugen waarmee velen zichzelf en elkaar onbewust in een impasse houden wat 'spirituele groei' betreft.

Men vertelt elkaar dat het goed is gevoelens uit het verleden te gaan benaderen en te doorvoelen om er voordeel mee te doen. Onze waarneming echter is dat dit enkel leidt tot het herbeleven en herbeleven en herbeleven…zelden leidt dit tot diepere inzichten wat verwerking betreft. Als men even afstand neemt en van uit die hogere visie, naar de emoties  gaat kijken in plaats van te gaan voelen, heeft men een veel beter zicht op de zaken die je belemmeren te zijn wie we je in werkelijkheid bent.

Sneller oordelen

Wanneer men de gevoelens of emoties laat meespelen, gaat men sneller oordelen over zichzelf, dit leidt dan ook weer tot andere emoties. In deze manipuleert men zichzelf in een situatie die niets te maken heeft met het 'nu'. De meeste emoties hebben te maken met eerdere opgedane ervaringen die men normaal gesproken niet meer kan wijzigen. Het verleden is voorbij en niet meer te veranderen. Waarom moeite doen om het verleden te blijven oprakelen?

Waarschijnlijk heb je zelf al wel ervaren dat vele zaken blijven terug komen en dat je er weinig of niets inspraak in hebt hoe het emotionele verloop is. Zal je wenen, of blij zijn? Zal het terug beleven van de emoties uit het verleden enige verandering teweegbrengen? Eens goed wenen, zal wel opluchting brengen. Maar het is niets vergeleken met een dieper inzicht over wat deze emoties in werkelijkheid zijn. Manipulators (psychische rijk) die mensen te allen tijde willen weerhouden van een leven in vreugde en diepere inzichten van wat het 'Mens-Zijn' inhoud.

Een ander kijk op het verleden

Door natuurlijke controle over de emoties, krijgt men een totaal andere kijk op het verleden en de daarmee gepaard gaande emoties. Een natuurlijke controle maakt je 'niet' tot een gevoelloos mens. Men krijgt alleen maar een duidelijker zicht op dat wat er gaande is. Het maakt het leven een pak eenvoudiger. Hou er wel rekening mee dat het niet zo spectaculair is als een leven in drama.

Ga gewoon eens kijken wat emoties jou tot nu toe gebracht hebben en hoe lang je er nog aandacht aan wil besteden. Hou je van drama? Geen probleem, geniet ervan.

Lees verder op onze tekst 'Functionele aanwezigheid' ...

Eddy en Rita


«   »