Home » Inzichten » Liefde, hoe gebruiken binnen mijn relatie?

Liefde, hoe gebruiken binnen mijn relatie?

Liefde is een krachtig instrument maar hoe gebruik ik het op de juiste manier, zodat ik er alles kan uithalen om mezelf en mijn omgeving te voeden?

Over de liefde is al veel geschreven, er bestaan tal van liedjes, gedichten, romans, films, enz…die handelen over de liefde. Er bestaan, via verschillende media, handleidingen over de liefde maar de meeste zijn over geromantiseerd en dus totaal onbruikbaar in het gewone dagdagelijkse leven.

Kwetsbaar

Veel van die handleidingen suggereren dat men zich als mens kwetsbaar moet opstellen, wil men de liefde kunnen ervaren en toepassen in het eigen leven. Het grote probleem is natuurlijk dat je dan weldegelijk ‘kwetsbaar’ bent. Stel jezelf de eenvoudige vraag “Wil ik wel kwetsbaar zijn voor deze ene persoon?”. Kom je uit bij de volgende bevestiging die tevens een vraag inhoudt: “Ja, ik wil dat wel maar zal die ene speciale persoon geen misbruik maken van die kwetsbaarheid?”. Indien ja: “Dan kies ik er toch liever voor om niet gekwetst te worden”.

En gelijk heb je, want wie wordt er nu graag gekwetst? De keerzijde van de medaille is dat er dan ook niets gebeurt. Je blijft ter plaatse trappelen, dit is vrij normaal want liefde is een energie die stroming nodig heeft, er moet voldoende stroming aanwezig zijn wil de liefde zijn/haar ding doen in je leven. Wanneer jij die stroming tegenhoudt gaat de liefde aan jou voorbij en zal ze daar stromen waar zij wel welkom is, liefde is energetisch en kan nooit tegengehouden en/of gestuurd worden. Liefde is de ‘Grootste Kracht’ die altijd en overal aanwezig is. Waarom dan zo moeilijk doen? Waarom nog langer wachten tot er in je leven niets meer overblijft om de liefde toe laten?

Veiligheid

Alle mensen zijn gesteld op hun veiligheid, dit is een natuurlijk gegeven. Dit gevoel zorgt er voor dat men zoekt naar de juiste personen waar men zich mee wil verbinden. Iedereen wil zich in liefde met elkaar verbinden. Mensen willen dat de relaties slagen en doen verkrampt hun best om het naar menselijke maatstaven zo goed mogelijk te doen. Men laat naar de buitenwereld zien hoe goed men het heeft. Men is zo bang om fouten te maken. Men is zo bang dat de omgeving zal ontdekken dat men eigenlijk niet zo liefdevol is als men wil laten uitschijnen. Maar men is het wel, men heeft alleen maar angst om gekwetst te worden.

Velen scheppen een eigen veilige wereld door zelfs hun eigen partner buiten te sluiten. En toch wil men de liefde voelen stromen in de relatie. Zie je de tegenstellingen? Zie je waar het niet klopt? Denk je dat je partner de dingen zal misbruiken die je hem/haar in vertrouwen verteld? Liefde gaat dus ook over vertrouwen! Wat doe je in godsnaam bij iemand die jij/jou niet vertrouwd?

Heb je jezelf een liefdesrelatie zo voorgesteld voor je op elkaars pad kwam? Waren dat je voornemens? Zei je bij jezelf: “Als ik ooit een relatie heb, ga ik mijn partner lekker wantrouwen. Ja, dat lijkt me wel een leuk gegeven. Daar ga ik voor!”? Wij twijfelen daar aan. Is het niet zo, dat je, tenzij je in een huwelijk/relatie ‘gedwongen’ bent, dat je kiest voor een liefdevolle relatie? Waar is het fout gegaan? Waar hou jij jezelf vast in eerdere ervaringen? Vind je het fijn om in een relatie te zitten waar de pit uit is?

Liefde is een werkwoord?

Misschien heb je moeite met het woordje “gebruiken” in de titel. Misschien vind je dat ongepast want liefde kun je niet gebruiken, het is er of het is er niet, meen je. Vergeet deze romantische ideeën, zet ze uit je hoofd. Liefde is een instrument in energetische vorm. Het is een kracht die, wanneer je ze ten volle gaat gebruiken, deuren opent, naar onvermoede vermogens, die op jou liggen te wachten.

‘Liefde is een werkwoord’ hebben we al eens gehoord of gelezen. Deze stelling suggereert dat je ‘hard moet werken’ vooraleer je ze kan toepassen in je eigen en anderen hun leven. Vergeet deze stelling, gooi deze gedachte eruit! Voor de liefde moet je niet hard werken.

Liefde is een zachte kracht die alleen in zachtheid naar je toekomt. Hoe kun je dan openstaan voor de liefde als je er hard moet voor werken? Je kunt liefde niet dwingen, je kunt ze alleen maar gebruiken, toepassen in je leven. "Ja maar”: zeg je, “wij hebben toch al hard gewerkt aan onze relatie en die is nu toch liefdevol". Maar is het wel echt de liefde die werkzaam is? Maak aub een onderscheid tussen liefde en compromissen sluiten. Liefde sluit ‘nooit’ compromissen!

Liefde is er voor iedereen, zonder uitzondering, liefde oordeelt nooit. Hebben jullie compromissen gesloten of is het echte liefde? Maak het onderscheid, durf eerlijk te zijn. Wil je nog meer liefde of ben je tevreden zo? Is je partner tevreden? Vraag ernaar, durf ervoor te gaan, samen!

Kiezen en handelen

“Ja maar, jullie hebben gemakkelijk praten, jullie hebben elkaar gevonden in het tweelingzielschap!”: horen we je denken. We zullen je een geheimpje vertellen. Ook wij hebben in het leven onze ervaringen gehad. Laten we maar stellen dat we op relationeel gebied behoorlijke ervaringsdeskundigen zijn. Ook wij hadden toen we elkaar ontmoetten op ons 47ste levensjaar ‘de keuze om niet samen’ door het leven te gaan. Wij maakten een keuze. Voor het leven dat we nu hebben. Toen wisten wij ook niet wat het zou worden. We waren wel allebei vastbesloten deze relatie te doen slagen. Wij kozen voor een bijzonder liefdevolle relatie en zijn dat blijven volhouden.

Liefde herstelt de Harmonie altijd

Liefde kan ook hard lijken, wanneer liefde iets tegenkomt dat niet in harmonie is zal het er alles aan doen om die harmonie te herstellen. Liefde zal zonder oordelen al je disharmonieën uitvergroten. Dit doet liefde omdat het goed is voor jou, uit liefde voor jou. Jij hebt de keuze om deze disharmonieën in overweging te nemen. Dat is jouw keuze en liefde zal er altijd zijn om jou te ondersteunen, wat je keuze ook is. Probeer ‘samen’ deze disharmonieën in overweging te nemen. Wanneer je 'samen' vastbesloten bent om door te gaan zal de liefde zich onmiddellijk melden. Zo snel gaat het, liefde is er altijd. Neem 'samen' het besluit, alleen kom je er niet uit. Het is ‘jullie’ relatie.

Dit inzicht gaat over het toepassen van liefde binnen je relatie. Ook al voelt deze relatie op het moment misschien niet fijn aan. Om de een of andere reden heb je voor elkaar gekozen en wil je het goed doen.

Vrienden en vriendinnen

“Ja maar, ik heb veel vrienden en vriendinnen met wie ik mijn liefde kan delen”. Je kiest dus voor een veilige liefde. Met deze mensen moet je niet samenleven. Je geeft elkaar een stevige knuffel en gaat terug naar de plaats waar je thuishoort, bij je partner, die eigenlijk je intiemste vriend/vriendin ‘hoort’ te zijn maar de knuffels gaan naar je vrienden.  Vraag jezelf af of het dit is wat je wilt. Is dit de relatie waar je van droomt? Dat je elkaar nog niet oprecht kan aankijken en een stevige knuffel kan geven. Kan je dan niet beter alleen leven? Waartoe dient deze relatie dan? Wat delen jullie samen? Wat brengt jullie beiden vreugde? Kinderen? Verloopt jullie relatie via de kinderen? Zijn het bezittingen die jullie samen houden? Zo kunnen we nog even doorgaan. U ziet, er is veel in overweging te nemen.

Belerend

Wij weten best dat bovenstaande belerend klinkt, dat is de ‘bedoeling’ ook. Je bent op zoek en je wilt verandering. Ok, neem jezelf en je partner bij de kraag en doe er iets aan. Laat je partner dit inzicht lezen, deze relatie is ook zijn/haar verantwoordelijkheid. Zo eenvoudig is het. Wanneer jullie liefde niet kunnen delen komt er vroeg of laat iemand anders die het wel kan en gaat er met je partner vandoor!

Kies je voor veiligheid? Ook goed, laat dit schrijven aan je voorbijgaan en leef je leven zelf. Dat is jouw keuze.

Voor we dit inzicht besluiten willen we je nog een laatste gedachte meegeven; De liefde voor jezelf is het belangrijkste om in je volle kracht te komen zodat liefde beter en/of optimaal kan doorstromen naar je partner, want als je jezelf niet graag ziet......, ja wat dan, is het dan mogelijk om andere mensen ware liefde te schenken zonder voorwaarden???

Eddy en Rita


«   »