Home » Inzichten » Kritisch zijn

Kritisch zijn

In dit inzicht schrijven wij het volgende: “Kritisch zijn ben je natuurlijk verplicht aan jezelf! Anders kan men je een oor aannaaien zonder dat je er een spatje pijn van voelt.” In dit inzicht schrijven we: "Wees vooral kritisch voor jezelf én de gedachten die je hebt."

Kritisch zijn, kan men leren!

Van nature zijn wij altijd nogal kritisch geweest. Wij hebben er niet altijd iets mee gedaan en we hebben ons ook dikwijls te goeder trouw laten vangen. Sinds wij samen zijn  is daar behoorlijk verandering in gekomen. We laten ons niet meer vangen en wanneer we op internet iets lezen dat kant nog wal raakt, reageren wij daar op. Niet altijd natuurlijk maar we kunnen het niet laten wanneer we een overtuiging lezen waarvan onze haren recht komen staan.

Dan schrijven wij een reactie op het artikel of blog. In de meeste gevallen (zowat altijd) worden deze reacties niet geplaatst en horen wij helemaal niets van de auteur.

Onderbouwde kritiek

Wij zijn nochtans beleefd en we onderbouwen onze reacties (kritiek) met vergelijkingen die zo eenvoudig zijn dat men er niet rond kan. Even ter verduidelijking, wij reageren alleen op artikels of blogs die over het alternatieve of spiritualiteit gaan.

Opvallend is dat veel mensen die zich op het alternatieve pad bewegen, zo goed gelovig zijn, dat zij bijna alles wat er geschreven staat, voor waarheid aannemen. Dit gedrag leidt natuurlijk tot gemakzucht bij de talrijke auteurs die menen iets te vertellen te hebben. Ze krijgen geen kritiek en wanneer een enkeling wel kritiek levert wordt dit helemaal niet aanvaard. In de reacties krijgen ze zelfs lof van verschillende mensen. Zelfs al is het zo klaar en duidelijk dat de overtuiging van de auteur niet klopt.

Veel auteurs worden in de reacties op hun artikels liefdevolle, warme mensen genoemd. Echter: liefdevol en warm zijn mag geen reden zijn om ondoordachte informatie te verspreiden. Mensen (onopzettelijk) op het verkeerde been zetten is niet erg liefdevol. Als je informatie verspreid ben je een ‘leraar’ voor anderen en wordt er van je verwacht dat je die informatie toetst aan de werkelijkheid. Maar ja, ieder zijn waarheid, toch?

Aangeleerd gedrag

Waar komt dit gebrek aan kritisch denken vandaan? Heel eenvoudig, het wordt ons aangeleerd. Een eenvoudige vraag: “Waarom?” wordt beantwoord met: “Daarom!”. Met andere woorden: “Neem nu maar gewoon aan wat ik zeg (ook al klopt het niet)”. In het onderwijs krijgt men verouderde overtuigingen te leren, gewoon maar omdat het in het programma zit. Wees eens eerlijk: hoe kan daar nu een kritisch mens uit voort komen?

Komt er nog bij dat kritisch zijn niet getolereerd wordt in verschillende gemeenschappen. Een kritisch mens hoort nergens thuis. Men is hem/haar liever kwijt dan rijk.

Aansporen tot kritisch gedrag

In onze inzichten proberen wij mensen aan te sporen tot kritisch gedrag. Wij hebben er geen enkel belang bij dat jij kritisch bent. Doe het alleen voor jezelf. Laat je geen oor aannaaien wat het alternatieve of het spirituele betreft. Het is in de meeste gevallen veel eenvoudiger dan men je wilt doen geloven! Door kritisch te zijn kan men zich heel wat ellende en moeilijkheden besparen!

Als je op onze site iets vind dat volgens jou niet klopt, mail ons dan met je onderbouwde kritiek.

Liefdevolle groet,

Eddy en Rita


«   »