Home » Inzichten » De mens in zijn meest natuurlijke staat van Zijn

De mens in zijn meest natuurlijke staat van Zijn

Al zolang de mens hier op aarde is, is hij steeds op zoek geweest naar zijn meest natuurlijke staat van Zijn. Ook 'onze tocht' in dit leven is een zoektocht naar het tot uiting brengen van onze ‘Natuurlijke Staat’.

Ondertussen weten wij dat de meest natuurlijke staat van zijn 'niet' te vinden is in het in overweging nemen van alle onprettige zaken die men in het leven ondervonden heeft. Om tot de meest natuurlijke staat te komen ‘moet’ men de knop omdraaien en de blik richten op dat wat men tot uiting wil brengen.

Het verlangen disharmonie (verdriet, pijn, lijden, enz) tot uiting te brengen zal 'nooit' kunnen leiden tot ‘de meest natuurlijke staat van Zijn’.

Volgende beschrijving zijn we gaan lenen bij deze site:

Mens sana in corpore sano

‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’, of in het Latijn ‘Mens sana in corpore sano’, is een bekend motto. Het staat voor het ideaal van de veelzijdigheid. Een mens is maar gezond als hij zowel intellectueel als sportief bezig is.

Omdat dit motto meestal in het Latijn geciteerd wordt, gaat haast iedereen ervan uit dat het rechtstreeks uit de Oudheid stamt. Dit is echter een misverstand. De zin werd voor het eerst in deze betekenis gebruikt in 1861 door de Engelsman John Hulley, als het motto voor zijn Liverpool Athletic Club. Dit motto paste bij de elitaire negentiende-eeuwse visie op de sport die zich in Engeland ontwikkelde. Op de Engelse kostscholen kregen de rijke jongens naast een intellectuele ook een gedegen sportieve opvoeding, naar het ideaal van de veelzijdigheid.

In de oudheid werd ‘Mens sana in corpore sano’ slechts eenmaal neergeschreven, door de dichter Juvenalis. “Orandum est ut sit mens sana in corpore sano”, schreef hij, “Een mens moet bidden voor een gezonde geest in een gezond lichaam.” Hij had het echter helemaal niet over sport. John Hulley haalde het zinnetje uit zijn context. In zijn nieuwe betekenis wordt deze zin sinds het einde van de negentiende eeuw in de mond genomen door sportliefhebbers over de hele wereld.

Onze visie

"Een mens moet bidden voor een gezonde geest in een gezond lichaam". Verlangen naar het Goddelijke is een vorm van gebed, een mens moet dus 'verlangen' vanuit zijn diepste binnenste naar een gezonde geest in een gezond lichaam.

Verlangen is echter niet genoeg, er moet ook gehandeld worden. En dat is iets wat ieder mens voor zichzelf hoort te doen. Je kan niet iemand anders vragen voor jou te bidden om een gezonde geest in een gezond lichaam. Er moet een diep verlangen zijn om "zichzelf in zijn meest natuurlijke staat van Zijn" te willen uitdrukken. Dit verlangen is het meest natuurlijke verlangen dat er is.

Men moet enige notie hebben van wat het is om deze 'staat van Zijn' uit te drukken. Men kan niet iets uitdrukken dat men niet kent. Vandaar dat de juiste inspiratiebronnen onmisbaar zijn. Zij bieden informatie die men kan toetsen aan het innerlijke gevoel hieromtrent. De juiste inspiratie zal steeds 'verheffend' zijn. Zo kan men bijvoorbeeld niet blijven vasthouden aan informatie die steeds weer terug naar het verleden verwijst. Dat wat in het verleden gebeurd is kan men niet meer omkeren. Loslaten is de enige ‘positieve remedie’. Intellectueel weet iedereen dat!

Blijven vasthouden aan dingen die de mens daar houdt waar hij eigenlijk niet hoort te zijn, zorgt voor een ongezonde intellectuele houding. Wanneer men op intellectueel gebied de moeite niet kan doen om zichzelf te verheffen boven deze ongezonde toestanden, kan men zich ook niet bekwamen in het tot gezondheid brengen van de eigen lichamelijke condities. Zo moet men via het intellect het lichaam tot gezondheid brengen. Opdat het gezonde denken een gezond onderkomen kan vinden.

Het is in de meest natuurlijke staat van de mens dat hij alle dingen, hetzij lichamelijk, hetzij in het denken, die hem kunnen schaden, kan afleggen. Door zich te blijven bekwamen in het tot uiting brengen van deze ‘staat van Zijn’, zal hij uiteindelijk de 'perfectie' bereiken die zijn 'natuurlijke geboorterecht' is.

Eddy en Rita


«   »