Home » Inzichten » Herhaling

Herhaling

Dit inzicht is al een hele poos geleden geschreven. Inspiratie is iets raars. Een paar dagen geleden schreven wij dat we geen inspiratie meer hadden en vandaag is het er weer.

Als men bij herhaling leeft is er 'niets' nieuws meer. Alles komt terug in een andere vorm, een andere tekst, een andere benadering maar steeds weer opnieuw 'terug hetzelfde'. Alsof er niets meer te ontdekken is. Alles wordt saai en er zijn geen grenzen meer te verleggen of te verkennen!

Op zoek naar vernieuwing

In deze beleving gaat men op zoek naar vernieuwing, maar de vernieuwing is alleen te vinden in het loslaten van het 'oude vertrouwde' en ook weer terugkeren naar het 'oude vertrouwde' dat men al eens beleeft én ervaren heeft in het verleden om van daar uit weer verder te gaan. Helaas blijft men steken in het oude vertrouwde. 'Wauw, maar ook ellende-ervaringen!' worden tot de laatste draad uitgemolken.

Inzichten in herhaling

Herhaling 'kan' een positief effect hebben op de eigen gemoedstoestand. Als men bv. herhaalt dat het leven niet zo slecht is, terwijl het eigenlijk maar een flauw aftreksel is van wat men zich ooit voorstelde, zal men het leven als niet zo slecht ervaren. Eenvoudig, een beetje dwaas zelfs maar toch effectief!

Zo zijn er vele trucjes waar men zichzelf mee kan sussen. Meditatie, mantra’s, NLP en nog vele andere systeempjes waarmee men zichzelf en ook anderen op een 'soft spoor' kan leiden. Een zacht spoor zorgt voor een 'comfortabele reis' waarbij men heel gemakkelijk in slaap kan vallen. Heerlijk toch?

Wie wil er nu heel zijn/haar leven slapen?

Heel mijn leven slapen? Heeeeerlijk!!! Wie wil dit nu niet? En dan ook nog wat centjes bijverdienen. Op kosten van hen die nog dieper slapen!!! Komen we weer aan bij mensen die zichzelf als 'spiritueel leraar' presenteren. Wij weten het, we hebben het er al dikwijls over gehad maar 'WIE gaat de leraars onderwijzen'??? Voor de leraars die onderwezen willen worden, gratis én voor niks dus het volgende.

Te nemen of te laten

Andere mensen onderwijzen is een mooie taak maar men moet 'ZICHZELF' steeds weer 'vernieuwen'. Als leraar 'moet' men zichzelf steeds weer opnieuw uitvinden. Uitvinden is niet iets gaan pikken bij iemand anders, dat is gewoon 'luiheid'. Het komt goed uit dat een ander je verteld hoe iets in elkaar zit en dat jij het als leraar verder verteld. Nee, er zit meer achter dan gewoon maar papegaaien. Als 'spiritueel' leraar komt het er op aan om de zoektocht die je leerlingen ondernemen serieus te nemen en zelf nog een stap verder te gaan. Als spiritueel leraar ben je verplicht om ‘al’ je leerlingen 'voor' te blijven, zodat je hen kunt 'begeleiden' op hun zoektocht. Je bent het aan hen ‘verplicht’. Als je faalt ben je het niet waard om 'spiritueel leraar' genoemd te worden.

De verticale cirkel

Herhaling is te vinden in de verticale cirkel. Een spirituele leraar zal steeds uit gewoonte afdalen naar het niveau van zijn leerlingen. Op zich is dit niet erg, het is zelfs gewenst. Veel leerlingen zijn leergierig en ook behoorlijk nieuwsgierig maar kunnen niet altijd volgen in dat wat iemand die ‘Hogere Goddelijke Inzichten’ heeft.

Een leraar die daar inzichten over heeft zal zijn lessen daarom aanpassen aan het niveau van de leerlingen. Dit is lovenswaardig. Als een spiritueel leraar niet voldoende inzichten heeft over het 'eigen leven' en de positie die deze hoort in te nemen zal deze 'ongepaste gedachten én gevoelens' hebben naar de leerlingen toe. Zo zal hij/zij bv denken dat hij/zij mededogen, medelijden, compassie ‘moet’ voelen naar hen die hij/zij onderwijst. Geld speelt ook een grote rol in deze, waardoor de leraar zichzelf laat meeslepen in de manipulaties van het 'psychische rijk'.

De leraar daalt af naar de onderste rand van de cirkel en bouwt zijn/haar betoog op tot hij/zij de bovenste rand bereikt heeft om daar een climax te bereiken. Na het betoog krijgt deze een staande ovatie en keert deze terug naar de onderkant van de cirkel om weer opnieuw in een herhaling op te klimmen naar de bovenste rand van de cirkel.

Breek uit de herhaling!

Als leraar komt het er op aan om uit de cirkel te breken. Het is niet enkel je taak om te onderwijzen maar ook om jezelf te verheffen tot je ‘Eigen Ware Zelf’. Dat is onmogelijk wanneer men zichzelf, uit een misplaats gevoel van mededogen of compassie, steeds blijft verlagen tot een lager niveau dan waar men van nature aanwezig hoort te zijn.

Eddy en Rita


«   »