Home » Inzichten » Emotionele onafhankelijkheid

Emotionele onafhankelijkheid

De oorzaak van emotionele afhankelijkheid hangt af van verschillende factoren, situaties, relaties, gedachten over zichzelf, enz.

Door zich emotioneel afhankelijk op te stellen tegenover een ander, manoeuvreert men zichzelf in een onderdanige positie.

Emotionele afhankelijkheid van zichzelf ten opzichte van anderen binnen een relatie

Nogal wat mensen denken dat zij niets kunnen doen aan het gevoel rond emotionele afhankelijkheid. En dat de situaties die leiden tot emotionele afhankelijkheid hen zomaar overkomen. In feite berusten zij dan in dit gevoel dat zij helemaal niet prettig vinden en zo worden zij overvallen door onmacht en het idee dat het onmogelijk is om er ‘zelf’ een oplossing voor te vinden.

Als men er zich van bewust is dat men emotioneel afhankelijk is van anderen, kan men daar ‘zelf’ wél iets aan doen.’

Groeien in bewustzijn

Naarmate men groeit in bewustzijn en men een eigen mening gaat formuleren, is het noodzakelijk dat men zich gaat los maken van beperkende gedachten én gevoelens. Door zich los te maken van oude patronen en gedachten, maakt men zich los van een ondergeschikte rol en gaat men de positie innemen die voor zichzelf bedoelt is. De voorwaarde is dat men hier zelf voldoende inzichten rond heeft.

Als men zich niet los kan maken, zal men steeds uitkijken naar iemand die de taak van emotioneel ‘verzorger’ op zich wil nemen.

Op deze manier blijft men zichzelf onderhouden in een gever-ontvanger relatie. Deze houding werkt helemaal niet als men wil verder gaan in ‘gelijkwaardigheid’.

Tweelingzielschap

Wat wij vaak zien is dat mensen verlangen naar een tweelingzielschap en zich focussen op het gevende, voedende, beschermende (van de ander) aspect van het samen zijn. Natuurlijk is het zo dat een tweelingzielschap voedend is. Het is echter alleen voedend als beiden het in onafhankelijkheid beleven. In een tweelingzielschap hoort afhankelijkheid niet thuis.

Afhankelijkheid  is een kenmerk van de gever-ontvanger relatie en men kan dit kenmerk niet doortrekken in een liefdesrelatie. Ook niet in een tweelingzielschap dus. Liefdesrelaties zijn bedoelt om diepe inzichten te verwerven rond de positie die men zelf wilt innemen. Pas als men hier klaar mee is en men ‘spiritueel volwassen’ genoeg is om in een samenzijn met de tweelingziel op gelijk niveau te kunnen functioneren krijgt men de tweelingziel (Als men er een heeft) op een gouden schaaltje aangeboden. Op dat moment kan men voor zichzelf bewijzen dat men zo een bijzonder evenement naar waarde weet in te schatten.

Variatie op thema met zielenmaat

Als beiden nog niet klaar zijn voor onafhankelijkheid, krijgt men steeds weer opnieuw een zielenmaat in plaats van de tweelingziel aangeboden, waar men mee kan oefenen. Deze zielenmaat zit zelf in één of andere situatie waar deze eventueel zelf ook uit kan leren. Wat deze te leren heeft hoeft niet hetzelfde thema te zijn als dat van jezelf. Dit is dan ook weer één van de redenen waarom de één wel voelt dat er van een tweelingzielschap sprake is en de ander niet. Het thema tweelingzielschap past gewoon niet in zijn/haar beleving.

Het thema van die zielenmaat hoeft niet in jouw leven te passen. Een open communicatie rond deze thema’s kan heel wat helderheid brengen en beiden tot een versnelde bewustwording brengen rond beider thema’s. Open communicatie is noodzakelijk en men hoort er toch een beetje in geoefend te zijn alvorens men met de eigen tweelingziel in zee kan gaan.

Tweelingzielschap overkomt je niet zomaar!

Tweelingzielschap overkomt je niet zomaar! Het is een weldoordacht plan van de Ziel zelf. Tweelingzielschap wordt volledig ondersteunt door het ‘Goddelijke’. De Ziel van een tweelingziel heeft laten weten dat Zij de individuen die binnen Haar trilling werkzaam zijn, samen met hun talenten belangeloos zullen inzetten voor het geheel. De Ziel blijft beide personen stimuleren tot ‘Hogere Gedachten’ en geeft beide individuen ten alle tijden de inzichten die zij nodig hebben om in ‘Eénheid’ te kunnen leven.

In deze Eénheid laten zij zien dat het voor iedereen mogelijk is die Eénheid binnen zichzelf te vinden. Als twee individuele personen dit naar voor kunnen brengen, moet het per individu ook kunnen.

Eddy en Rita


«   »