Home » Inzichten » Jaloezie?

Jaloezie?

Wij krijgen nogal eens mensen op ons pad die vlakaf zeggen dat ze jaloers op ons zijn. In het begin verbaasden wij ons hierover. In onze gesprekken over dit onderwerp zijn wij tot het volgende gekomen.

In het menselijke denken wordt jaloezie als een negatieve eigenschap beschouwd. Er wordt ons verteld dat het één van de eigenschappen van het ego is dat moet afgelegd worden. Wij zijn even verder gaan kijken dan deze benadering en kwamen uit op een geheel andere waarneming. We vinden het nogal gratuit om deze eigenschap als negatief te beschouwen.

Jaloezie, wie kent dat gevoel niet? Wij mensen hebben er zelf een onderwerp van gemaakt dat onbespreekbaar 'lijkt'. Er wordt enkel over gesproken in verwijtende vorm, zodat de ander dichtklapt en er geen communicatie mogelijk is. Het is echter bevrijdend over deze gevoelens te spreken zonder er over te oordelen, zo kom je tot een dieper inzicht over dit gevoel.

Wat is jaloezie eigenlijk?

Eenvoudig bekeken kunnen we jaloezie vergelijken met een hongergevoel. Je hebt honger en je wilt dit gevoel stillen door te eten. Een natuurlijk proces dus. Jaloezie is een soort hongergevoel van het denken. In je gedachten wil je dit gevoel bevredigen door hetzelfde te verkrijgen wat anderen hebben. Het heeft totaal geen belang of dat wat je ziet strookt met de werkelijkheid. Zo vul je meestal zelf in wat je wilt zien in het onderwerp van je jaloezie. Je maakt het onderwerp altijd beter dan het in werkelijkheid is. Dit is vrij normaal, met eten is het ook zo, wanneer je honger hebt lijkt het eten ook altijd beter te zijn dan wanneer je geen honger hebt.

Aansporing

Jaloezie spoort je aan tot het willen verbeteren van de situatie waarin je leeft. Zo kan het onderwerp van jaloezie van materiële aard zijn. Een klassiek voorbeeld; Je buurman heeft een nieuwe auto en trots komt hij die showen. Bam, een steek van jaloezie overvalt je. Een maand later staat er bij jou ook zo een blinkend ding voor de deur. Je hebt jezelf verbeterd dankzij jou buurman. Het zou ook wel kunnen zijn dat je jezelf zwaar op kosten gejaagd hebt om hem te overtroeven. Dat zijn ook dingen die gebeuren. Dit is wat kan gebeuren op het materiële niveau, in het materiële denken. Er is steeds een concurrentie element aanwezig. Naarmate je stijgt in bewustzijn ga je beter leren omgaan met gevoelens van jaloezie.

Oordeel jezelf niet

In plaats van jezelf te veroordelen om deze gevoelens kun je deze als instrument gebruiken om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Iemand die stijgt in bewustzijn gaat minder belang hechten aan concurrentie in het materiële, het wordt totaal oninteressant je buren te willen overtreffen met nieuwe spullen. Er komen andere interesses in je leven. Bewustzijnsverruiming, spiritualiteit, enz…maar jaloezie zal, als je dit gevoel hebt, je aansporen om verder te gaan. Zie jaloezie als een drijfveer tot verbetering.

Oordeel jezelf niet wanneer je jaloers bent op ons maar bestel voor jezelf zo een relatie en ga er voor. Wij gunnen het jou uit het diepst van ons hart. Het is het mooiste wat je kunt hebben op relationeel vlak. Je hoeft er zeker geen tweelingzielen voor te zijn. Volgens ons is zo een relatie voor iedereen bereikbaar.

P.S. over ziekelijke jaloezie kunnen wij ons niet uitspreken. Wij hebben daar geen enkele ervaring mee.

Eddy en Rita


«   »