Home » Inzichten » Goed gevoel

Goed gevoel

In het alternatieve gebeuren bestaat de aanname dat als ’het goed voelt, het ok is’. Dit is een grote leugen, waar veel spirituele mensen zich aan laten vangen. Het resultaat is dat zij steeds rondjes draaien, zonder ooit ergens aan toe te komen.

Voor Rita en ik, in 2005, in elkaars leven kwamen, was ik ongeveer 25 jaar bezig met het spiritueel-alternatieve. Ik was heel goed in 'goed-gevoel spiritualiteit'. Een goed gevoel gaf mij een goed gevoel over mijn spirituele groei. 

Praten deed ik niet veel, ik zat het liefst in mijn eigen gedachten. Die vertelden mij immers dat ik goed bezig was. 

Voor wij gingen samen wonen leerde ik Rita al kennen als een doorzetter. Ze zette mij aan tot nadenken. Toen wij na 3 maanden gingen samenwonen ging zij nog een stapje verder. Vaak had ik geen 'goed gevoel' over onze gesprekken. Rita had ook vaak het gevoel dat ze te ver ging in wat ze tegen me zei. En toch gingen we er mee door. In plaats van ruzie te maken spoorden we elkaar aan om geen blad voor de mond te nemen. Innerlijk wisten wij dat dit noodzakelijk was voor ons beiden. Onze spiritualiteit is er door in een stroomversnelling gegaan. 

In die periode hebben wij beiden zaken opgelost waar men anders jaren voor nodig heeft. We hebben er beiden heel veel door geleerd en plukken er nu nog de vruchten van. 

Goed gevoel

Alles wat een mens onderneemt is gericht op het verkrijgen van een goed gevoel. Zelfs als een bepaalde situatie niet strookt met dat wat algemeen ervaren wordt als zijnde goed. Iemand die een ander iets aandoet, kan daar best een goed gevoel over hebben. Terwijl anderen zich bijzonder slecht voelen door de actie van de ondernemer. 

Spirituele groei 

Dat is meteen de reden waarom men deze lijn doortrekt tot in het beleven van de spirituele groei. Van uit het dualiteit bewustzijn splitst men alles op in 2 relatieve tegengestelden. Relatief, omdat dat wat voor de één goed is niet perse goed is voor de ander.

Dus het nastreven van een goed gevoel, wat spirituele groei betreft is een zinloze bezigheid. Omdat het relatief is kan men het zo winnen en één seconde later weer kwijt zijn. Zo snel kan het gaan. De gedachte “Als het goed voelt, zal het wel juist zijn!” telt niet mee in ‘ware spirituele groei’.

Het streven naar een goed gevoel wordt ondersteund door het zelf gecreëerde ego dat zijn informatie gaat halen bij het psychische rijk. Het psychische rijk is geschapen en wordt onderhouden door alle mensen die, zich afkeren van God (Bron) en in het dualiteit denken blijven leven.

Vanuit dit denken kan men in de meest gruwelijke omstandigheden overvallen worden door een goed gevoel en werkelijk geloven dat men er spiritueel van groeit. “Het is wat het is en zo is het goed!” is een gedachte die je via het ego, door het psychische rijk aangereikt wordt. Want het psychische rijk wil dat jij een goed gevoel hebt door in omstandigheden te blijven leven die niet voedend zijn voor jezelf en je spirituele groei maar wel voor het ego en het psychische rijk zelf.

Mystieke ervaringen

Soms gebeurt het dat mensen een mystieke ervaring krijgen. Deze ervaring wordt je aangereikt door je eigen spirituele, innerlijke leraar. Deze ervaringen krijgt men in de meeste gevallen als men in de put zit, of vast zit wat spirituele groei betreft. Je innerlijke leraar ziet dat en mag in sommige gevallen jou een duwtje in de rug geven.

Deze mystieke ervaringen kunnen je een ongelofelijk goed gevoel geven, zodat ze jou aansporen om verder te gaan. Er is echter een gevaar aan verbonden en dat weet je spirituele, innerlijke leraar ook. Het gevaar is dat je blijft hangen bij die mystieke ervaring en dat je een hele poos, zelfs je gehele leven gaat terug verlangen naar die ene mystieke ervaring. Je blijft dus steeds achterom kijken. Als je spirituele innerlijke leraar niets doet is de kans groot dat je, jezelf afkeert van het spirituele pad. Het is dus altijd een wikken en wegen voor je spirituele, innerlijke leraar.

Goed gevoel verwerven

Voor de meeste mensen is een goed gevoel verwerven een levensdoel op zich. Als een goed gevoel verwerven, het enige doel in het leven is, kan men het gehele leven spenderen aan het achterna jagen van materiële en mentale dingen die bevredigend zijn. Want het goede gevoel schuilt in de bevrediging. Werkelijk alles kan een mens bevrediging geven. In het dualiteit denken kan men alles rechtvaardigen. Zo kan een land en zijn inwoners euforisch zijn als het een oorlog gewonnen heeft. Dat er veel slachtoffers zijn is niet zo belangrijk. In het dualiteit denken is dit gemakkelijk te rechtvaardigen met liefde voor het vaderland. Men heeft de tegenstander dus uit liefde gedood en dan is een goed gevoel gerechtvaardigd.

Goed gevoel is een bijproduct van 'ware spirituele groei'

Wat weinig mensen weten is dat een werkelijk waar goed gevoel dat men nooit meer verliest, een bijproduct is van ‘ware spirituele groei’. Spirituele groei komt niet voort uit een goed gevoel. Men kan de illusie hebben dat men spiritueel groeit door cursussen en workshops, enz te volgen die je een goed gevoel geven. Dit goed gevoel duurt net zolang tot je weer met beide voeten in het dagelijkse leven staat. Het ‘goede gevoel’ was dus tijdelijk en bijgevolg een illusie.

Eddy en Rita


«   »