Home » Inzichten » Talenten

Talenten

Ieder mens heeft talenten, ze zijn misschien niet meteen duidelijk te zien maar ze zijn er absoluut. Als men stopt met zichzelf te vergelijken met anderen en kijkt naar wat men zelf goed kan, vindt men vanzelf de eigen talenten.

Misschien gebruikt men ze niet zoals ze bedoelt zijn maar als men dat door heeft, kan men deze talenten ompolen naar het juiste gebruik.

Wat zijn talenten?

Talenten zijn Goddelijke geschenken en in eerste instantie zijn ze er om de wereld (je eigen leefwereld in de eerste plaats) spiritueel te verrijken. Talenten zijn in alle aspecten van het leven te vinden. Zo kan de één goed acteren, een ander kan goed zingen, weer een ander kan dan weer goed schilderen of muziek maken, voetballen, wielrennen, noem maar op. Dit zijn talenten waarmee men op de voorgrond kan treden. Men kan er beroemd mee worden. Als men de eigen talenten gaat vergelijken met die van beroemde mensen komt men zelf nooit toe aan het inzetten van de eigen talenten om een betere, mooiere wereld te scheppen.

Er zijn meer talenten op de wereld dan die zichtbaar zijn in het openbare leven. Er zijn mensen die goed kunnen omgaan met dieren, niet iedereen is dit gegeven. Er zijn mensen die goed met andere mensen zijn. Anderen zijn dan weer goed in het corrigeren van hun eigen leven, waardoor ze een voorbeeld kunnen zijn voor een ander. Zoals eerder gezegd, iedereen heeft één of meerdere talenten.

Wat doe ik met mijn talenten?

De vraag is altijd als ik dan mijn talenten gevonden heb, wat doe ik er dan mee? Ben ik blij met de talenten die ik heb? Of zou ik liever in plaats van bv. goed te zijn met kinderen, dieren en/of mensen, goed kunnen zingen om daar beroemd mee te worden. Dit is een gedachte die men best opzij schuift en zich richt op het juiste gebruik van de eigen talenten.

Vrije keuze

Omdat wij mensen als mede-scheppers vrij zijn om te kiezen wat wij doen in en met ons leven mogen wij ook kiezen wat wij doen met onze talenten. Wij mogen ze opbergen, we mogen ze gebruiken om mooie dingen te scheppen maar we mogen ze ook gebruiken om te liegen, te bedriegen, om dingen uit te vinden waarmee men de wereld en zijn inwoners kan beschadigen. Dit alles uit vrije wil.

Dualiteitsbewustzijn

De keuze om de wereld en zijn inwoners te beschadigen komt voort uit het dualiteitsbewustzijn dat je wijsmaakt dat jij bij machte bent om je talenten in te zetten om schade toe te brengen. Vernietigen is echter een proces dat tot stilstand leidt. Men moet het steeds blijven doen, wil men het gevoel krijgen dat men goed bezig is. Er moet ook steeds een reden gevonden worden dat dit vernietigen rechtvaardigt. Men vraagt ook steeds aan een misdadiger (vernietiger) wat zijn/haar beweegredenen zijn. Deze vraag wordt nooit aan iemand gesteld die zijn/haar talenten op de juiste manier benut.

Het talent gebruiken kan tot inzichten leiden

Om deze stelling te demonstreren willen wij een kort verhaaltje vertellen. Op een hobbymarkt die ook spiritueel gericht was kwamen wij langs een kraampje van een mevrouw die van kalebassen mooie popjes maakte. Het viel ons op dat alle popjes, op één na, een droevig gezicht hadden. Omdat wij houden van vrolijkheid kozen wij dit popje (zie foto) om het bij ons thuis een plaatsje te geven. We geraakten aan de praat met deze vrouw en vroegen haar naar het grote verschil. Zij vertelde ons dat zij een zwaar leven had en dat zij dit popje dat zo lacht met moeite gemaakt had. Ze moest het zelfs een mondhoek laten optrekken. De droevige popjes weerspiegelden haar gemoedstoestand van het moment.

Wij vertelden haar dat het lachende popje een klein beetje haar ‘ware innerlijke zelf’ weerspiegelde en dat dit een mooie doorbraak was voor haar. De moeite die ze gestoken had in het maken van dit lachende popje werd beloond door de snelle verkoop van dit popje. Het was het eerste dat ze verkocht had. We hebben nog een tijdje met haar gepraat.

Door haar talent te gebruiken kreeg ze een dieper inzicht in haar leven van het moment. Ze vertelde ons dat ze wat moeite zou doen om meer vrolijkheid in haar leven te brengen door meer lachende popjes te maken. Ze voelde dat dit eerste lachende popje haar en ook anderen vreugde bracht.

Gebruik ik mijn talenten op de juiste manier?

Wanneer weet men dat men het eigen talent op de juiste manier gebruikt? Omdat alle talenten de mens aangereikt zijn vanuit het Goddelijke, is het de bedoeling dat men deze inzet voor doeleinden die voedend zijn voor de aarde en zijn inwoners.

Ieder talent is een Goddelijke gave die men kan inzetten om het mooiste, meest Goddelijke bij ieder mens naar boven te halen. In eerste instantie bij zichzelf. Als men het Goddelijke Geschenk op de juiste manier inzet kan men anderen inspireren om het allerbeste, het allermooiste bij zichzelf naar boven te brengen.

Eddy en Rita


«   »