Home » Inzichten » Internet is een geschenk!

Internet is een geschenk!

Men leest vaak dat internet niet zo goed is voor de socialisatie. Het zou mensen verder van elkaar verwijderen. Zeker sociale media zouden zich daar schuldig aan maken. Gek en ook wel grappig is dat men zulke berichten kan lezen op internet, ook op sociale media.

Waaat, internet een geschenk?

Zeker weten, als men internet gebruikt voor wat het bedoeld is, is het een geschenk. Men kan er in een oogwenk informatie vinden, waar men anders uren voor in dikke boeken moet snuffelen. Of de informatie juist is moet men zelf beoordelen, dat scherpt het onderscheidingsvermogen aan. Vuiligheid kan men er ook vinden maar dan moet men er toch wel naar op zoek zijn. Met de huidige filters kan men dit toch wel enigszins beperken.

Introvert

Nog een ander en volgens ons heel belangrijk voordeel is dat het internet introverte personen uit de isolatie haalt. Tegenstanders van het internet en sociale media beweren dat internet deze mensen nog verder in het isolement duwt. Zij weten niet waarover zij spreken. Zelf zijn wij introvert, al heel ons leven. Wij zwijgen als anderen praten, we zijn heel goed in luisteren. Als wij iets zeggen willen anderen hun zegje boven dat van ons plaatsen. Dus zwijgen we maar.

Observeren is iets dat introverte personen het liefst doen. Nadenken over deze observaties vraagt heel wat tijd, het duurt dus even alvorens er een uitkomst is over dat wat zij geobserveerd hebben maar als er iets komt gaat het heel diep. Als een introvert persoon met het resultaat van dit nadenken naar buiten komt is de aandacht van de massa al lang op een ander onderwerp gericht. Op internet kan een introverte persoon zijn/haar gedachten delen zonder rekening te houden met dat wat actueel is. Hij/zij word niet onderbroken door mensen die extravert zijn en staan springen om het woord over te nemen.

Sociaal of asociaal?

Socialiseren interesseert ons niet en wij vermoeden dat dit bij veel introverte personen zo is. We vinden het fijn om met mensen in contact te komen maar liefst niet te lang. Sociale contacten gaan ons snel vervelen. Wij hebben ook geen vrienden, we hebben het geluk dat wij elkaars beste vrienden zijn. Op internet zijn wij ook niet op zoek naar vrienden maar we vinden het gewoon fijn om onze inzichten te delen met anderen. Want inzichten delen brengt ook weer nieuwe inzichten met zich mee, die we dan weer opnieuw kunnen delen met mensen die het interesseert.

Internet opent dus heel wat deuren voor mensen die geen zin hebben in het ontmoeten van andere mensen maar toch in contact willen komen met anderen, zonder dat men een langdurige verbintenis moet aangaan.

Eddy en Rita


«   »