Home » Inzichten » Verandering

Verandering

Hoe moeilijk ze soms, ook lijken, veranderingen zijn noodzakelijk. Zonder veranderingen is er geen stroming in het leven.

Veranderingen brengen altijd commotie mee

Of het nu gaat om het veranderen van wetten, van leefomgeving, van klimaat, van … noem maar op. Er zullen altijd mensen zijn die tegen veranderingen zijn. Verandering brengt onzekerheid en zekerheid is wat mensen graag hebben. Men wil wel een klein beetje veranderen maar dan moet er een doel mee gemoeid zijn. Een doel dat men zichzelf ruim op voorhand heeft kunnen inbeelden. Men is dan, tot op zekere hoogte, tot een visie gekomen waarin dit doel duidelijk zichtbaar is. Het is alleen nog niet uitgevoerd. Zelfs het uitvoeren doet veel mensen huiveren. De meeste mensen willen dat alles blijft zoals het is.

Plotse verandering

Een plotse verandering slaat de meeste mensen uit het lood. Ze voelen zich bedrogen en zoeken de schuld bij diegene die verantwoordelijk is voor die verandering. In veel gevallen zijn er geen verantwoordelijken en dit werpt de mens op zichzelf terug. Waardoor hij tot stilstand komt. Mensen die tot stilstand komen gaan pleiten voor het verleden. Alles moet weer worden als voorheen!

Verandering is dynamisme!

Nochtans is verandering een dynamisch proces. Het is niet altijd en onmiddellijk goed maar zet aan om weer te veranderen. Het gehele leven lang. Dit dynamisme en het bewust beleven daarvan gaat apathie en verveling tegen. Het zet de mens aan om tot goede gedachten te komen en van daaruit dingen te doen die voedend zijn voor zichzelf en de gemeenschap.

Omarm verandering!

Waarom niet! Verandering haalt de mens uit het isolement dat men ook wel heel mooi ‘comfortzone’ noemt. Als men daar nooit uit komt zal men ook nooit de spannende dingen ontmoeten die in het gewone dagelijkse leven te vinden zijn.

Eddy en Rita


«   »