Home » Inzichten » Schrijven is niet zo moeilijk

Schrijven is niet zo moeilijk

Om te schrijven hoeft men geen bolleboos te zijn. Zelf schrijf ik (Eddy) heel graag. Rita niet, zij heeft dan ook weer andere kwaliteiten die mijn schrijftalent aanvullen. Dankzij haar inzichten die dieper gaan dan de mijne kan ik schrijven wat ik schrijf. Zie ons inzicht 'Schrijven jullie samen?' en ook deze site!

Je hoeft er ook geen hogere studies voor te volgen of gevolgd te hebben. Ik ben tot mijn 14 naar school geweest en toch weet ik hier wat woorden na elkaar te zetten die samen een tekst vormen. Een tekst ja, want om te schrijven hoeft men zelfs niet te weten of een tekst een blog of een artikel of … genoemd wordt. Ik schrijf teksten, punt uit.

Goesting

Het belangrijkste, om te kunnen schrijven is, dat men er ‘goesting’ in heeft. Als men graag uitgebreid reageert op dat wat anderen schrijven is die goesting er al. Men hoeft dan ook niet naar een onderwerp te zoeken, men heeft het al. Als men reageert op anderen heeft men, normaal gezien, ook al nagedacht over dat onderwerp. Men hoeft deze gedachten alleen maar op een rijtje te zetten. En dat is de uitdaging die schuilt in het schrijven.

Losse gedachten

De uitdaging zit hem in het op schrift stellen van losse gedachten, meestal met de lezer in het achterhoofd. Als schrijver wil je dat de lezer begrijpt wat je geschreven hebt. De uitdaging voor mij is om zo eenvoudig mogelijk te schrijven. Niet omdat ik de lezer zou onderschatten. Nee, gewoon omdat wij het fijn vinden dat iedereen kan begrijpen wat wij bedoelen. Zo kunnen wij alle mensen inspireren.

Wat denkt men van mij?

... is de enige gedachte die een mens, die 'goesting' heeft om te schrijven, er van kan weerhouden interessante teksten (inzichten) te schrijven. Niet de volgende punten; ik kan niet schrijven, ik weet niets, ik ben te dom, ik ...., ik .... Enkel de gedachten; men zal mij dom vinden, men zal denken dat ik niets weet, men zal denken dat ik niet kan schrijven, men zal denken dat ...  weerhouden veel mensen om te schrijven over dat wat zij interessant vinden. 

Gewoon doen

Schrijven is, zoals het met zoveel dingen is, iets dat men gewoon moet doen. Soms komen de teksten er als vanzelf uit en een andere keer lijkt het alsof men een citroen aan het uitpersen is. Oefenen is de boodschap. Oefening baart kunst!

Eddy en Rita


«   »