Home » Inzichten » Ben ik spiritueel?

Ben ik spiritueel?

Veel mensen zeggen: "O, maar ik ben helemaal niet spiritueel!" Waarmee ze bedoelen dat ze geen paranormale gaven hebben, of dat ze niet religieus zijn. Naar onze mening heeft het paranormale of religie niets te maken met spiritualiteit. Het is veel, veel eenvoudiger. Lees even mee...

Met dit inzicht proberen wij op een eenvoudige manier uit te leggen dat iedereen spiritueel is.

Er is enkel een verschil wat interesses betreft. De een heeft het graag wat moeilijker en de ander houdt van eenvoudig. Moeilijk of eenvoudig, spiritualiteit is voor iedereen toegankelijk. Sterker nog, iedereen IS van nature spiritueel!

Men hoort het vaak. Mijn partner, mijn familie, mijn vrienden, mijn … zijn niet spiritueel. Ze begrijpen mij niet, ik ben spiritueler dan zij.

Wat is spiritualiteit?

Op Wikipedia kan men het volgende lezen; “Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring.

Persoonlijke innerlijke ervaring

De nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring. Men geeft ook niet aan hoe deze ervaring er uit moet zien. Wat is een persoonlijke innerlijke ervaring dan? Om hier achter te komen, hoeft men het niet ver te gaan zoeken. Het lichaam op zich is een persoonlijk instrument waarmee men hier op aarde  leeft. Het is van jou, kan het nog persoonlijker? Een innerlijke ervaring wordt dus ervaren in het lichaam en het denken dat bij dat lichaam hoort.

Wie zegt dat hij/zij nog nooit spirituele ervaringen gehad heeft, heeft niet goed opgelet. Als men even naar binnen in het lichaam kijkt kan men zien dat dit vol organen, bloed, botten, enz… zit. Al deze elementen vormen samen het lichaam. Ieder element heeft een specifieke taak, die uitgevoerd wordt zonder dat men er zelf aan moet denken. Ze doen dat waar ze voor ontworpen zijn. Zonder jouw inmenging.

Is dat niet wonderbaarlijk? Wees even stil en denk er eens over na. Ben je verwondert? ….. Zie daar je eerste eenvoudige ‘persoonlijke innerlijke ervaring’! Zeg nu nog eens dat je niet spiritueel bent!

Achter de schermen

Nog steeds verwonderd? Laten we dan even achter de schermen gaan kijken. Blijf nog even met je aandacht bij je lichaam en kijk naar de samenstelling en alle processen die werkzaam zijn in je lichaam. Ieder orgaan heeft zijn specifieke taak en plaats in het lichaam. Zie je daar geen orde in? Orde is het bewijs van aanwezigheid van intelligentie. Er is dus een intelligente kracht die alles werkende houdt. Zonder deze orde die onderhouden wordt door deze intelligentie zou er geen leven mogelijk zijn. Is je lichaam dan geen spiritueel instrument, waarmee je tot hogere gedachten, ervaringen kan komen?

Alles is één

Bovenstaande eenvoudige observatie bewijst dat er binnen het lichaam een hogere intelligentie aan het werk is maar hoe zit het dan met de dingen die buiten je lichaam werkzaam zijn? Als men zijn/haar blik verruimt kan men zien dat deze intelligentie door alles heen werkzaam is. Zij verbindt alles met elkaar. Zij levert de energie die alles gaande houdt. Men kan gerust zeggen dat deze energie er voor zorgt dat alles één is. Door deze energie is alles met elkaar verbonden. Als dat niet spiritueel is!

Bewustwording

Men kan niet zo maar beweren dat de één spiritueler is dan de ander.  Men kan niet spiritueler worden, men is het al. Men is het enkel vergeten. Spirituele bewustwording is niet meer dan het zich herinneren dat er een 'Grote Kracht' werkzaam is, die niet alleen dit Universum van energie voorziet maar 'Al wat Is' bevoorraad.

Eddy en Rita


«   »