Home » Inzichten » Betutteling

Betutteling

Betutteling is een logisch gevolg op het niet naleven van afspraken en regels die nodig zijn om een samenleving op een fatsoenlijke manier draaiende te houden.

Als de mens zich niet bewust is van hoe te leven om tot een liefdevolle, respectvolle samenleving te komen worden hem door de overheid regels opgelegd. Als hij deze regels overtreed volgen er andere regels die een strafmaat kunnen inhouden.

Voorbeeld

Gisteren stonden wij, tijdens onze dagelijkse wandeling, op een druk kruispunt te wachten tot het licht op groen zou springen. Voor het wegverkeer was het rood. Twee wagens kwamen aangereden en vertraagden tot op ongeveer drie meter van de verkeerslichten. Beiden gaven plots gas en reden door het rode licht. Als ze op dat moment betrapt zouden zijn, hadden ze beiden een fikse boete gekregen en zouden ze misschien zelfs voor een tijdje hun rijbewijs kwijt geweest zijn.

Men zou deze maatregel als betutteling kunnen zien en de overheid de schuld kunnen geven. Men kan ook zeggen dat de bestuurders er niet aan kunnen doen, want ze zijn verslaafd aan het overtreden van de verkeersregels. Kan toch? De bestuurders hebben toch ook de keuze om zelf te kiezen om te stoppen of niet.

Maar zo werkt het natuurlijk niet. Als men denkt aan de mogelijke gevolgen van deze actie komt men op een geheel ander scenario uit. Moet er een tekeningetje bij? Nee, toch?

Regels op regels

Omdat mensen de eenvoudige regels niet kunnen (willen?) toepassen komen er regels op regels, die men ook weer kan overtreden. Zo komt men uiteindelijk uit gebrek aan inzicht en onwil van de overtreders uit op regeltjes die zo kleingeestig zijn dat men ze gerust betutteling kan noemen.

Bewustwording

We gaan het nog niet hebben over spiritueel bewustzijn, want dat gaat nog een stukje verder. In een samenleving is bewustwording een groot goed. Als men zich bewust is van de eigen inbreng en de gevolgen van de eigen acties hoeft men geen regels te hebben. Je past ze gewoon uit jezelf toe. Je weet dan dat het niet naleven van de verkeersregels b.v. kan resulteren in een straf die niet zo prettig voor je is. Als men nog iets dieper gaat nadenken wéét men dat een rood licht negeren nefaste resultaten kan hebben voor zichzelf en andere weggebruikers. Als men dan een beetje onachtzaam is en men een boete wegens een snelheidsovertreding krijgt neemt men de verantwoordelijkheid, gewoon omdat men weet dat dit de regels zijn.

Wat hierboven beschreven staat is van toepassing op alle activiteiten en de regels die er mee verbonden zijn.

Eddy en Rita

Lees verder Betutteling? 2


«   »