Home » Inzichten » Spreken is zilver, zwijgen is goud?

Spreken is zilver, zwijgen is goud?

Wij vinden het fijn om ‘oude gezegden’ te bespreken en te testen op de wereld waarin we nu leven. Wij gaan ervan uit dat het bewustzijn van de mensen stijgt met de tijd. Niet zo snel als de technologie veranderd maar toch snel genoeg zodat ‘bijna’ iedereen mee kan.

Als je iets te zeggen hebt, spreek dan!

Natuurlijk is het soms wijs om te zwijgen, zeker als men niets te zeggen heeft. Maar in veel gevallen is het dom om te zwijgen als men goed weet waarover men het heeft. Men mag ook niet bang zijn voor tegenreacties. Deze tegenreacties kunnen dan leiden tot conversaties die dan weer op hun beurt kunnen leiden tot diepere inzichten die men dan ook weer kan delen met anderen, waardoor dan ook weer tegenreacties kunnen komen. Men kan er alleen maar wijzer van worden!

Zwijgen om de lieve vrede

Soms kiest men ervoor om voor de lieve vrede te zwijgen. Dit komt vaak voor in relaties. Als men niet akkoord is met hoe de partner de relatie stuurt, heeft men de mogelijkheid te zwijgen en de schuld bij zichzelf of de ander te zoeken. Men kan ook in plaats van te zwijgen laten weten dat men niet akkoord is en eventueel voorstellen om de relatie samen te sturen. In dit geval is spreken goud waard. Zwijgen is immers toestemmen, ook dat is een oud gezegde. Door te zwijgen krijgt men niet wat men verlangt maar wat men aangeboden krijgt en daar moet men genoegen mee nemen.

Voor veel mensen komt het goed uit dat men zwijgt

Met internet krijgen we enorm veel informatie binnen. Soms leest men dingen die kant nog wal raken. Moet men dan zwijgen of mag men de eigen mening op een beleefde manier formuleren? Zodat er een beschaafde en goed onderbouwde conversatie uit voort kan komen.

Een beschaafde conversatie voeren houdt in dat men ook het ongelijk kan toegeven, zodat men een beperkende visie kan vervangen door een visie die hoger ligt dan de vorige. Veel mensen delen informatie en houden enkel van lovende reacties. Reacties die dat wat ze delen in vraag stellen zijn niet geliefd. Die negeren ze liever. Voor hen komt het goed uit dat men als lezer zwijgt.

Eddy en Rita


«   »