Home » Inzichten » Zelfmoord

Zelfmoord

Zelfmoord is een moeilijk onderwerp maar zeker geen taboe. Als een onderwerp moeilijk is gaat men het al heel snel onderbrengen onder de label ‘taboe’.

Zo blijven veel mensen die met zelfmoordgedachten door het leven gaan op hun honger zitten. Het is niet bespreekbaar. “Foei, je hebt het zo goed en toch denk je aan zelfmoord, je moest je schamen!” En nog meer van die onderdrukkende gedachten worden je opgedrongen.

Waarom zelfmoord?

Gewoon rationeel bekeken? Kijk eens naar de wereld zoals die nu is. Men zou voor minder zin hebben om te vertrekken. Maar naar waar? Voor veel mensen is zelfmoord dan een oplossing. Of het de juiste keuze is moet ieder voor zichzelf uitmaken natuurlijk. Want ook mensen die de hand aan zichzelf slaan zijn verantwoordelijk voor deze daad. Hoe spijtig dit ook is voor de nabestaanden. De zelfmoordenaar is verlost van zijn/haar problemen.

Uitdaging

Is er een uitdaging te vinden in zelfmoord? Helemaal niet! Men zou kunnen stellen dat de overlevingsdrang bij ieder mens heel sterk is en dat het heel wat moed vraagt om deze te overwinnen maar dat is het niet. Zelfmoord is een wanhoopsdaad en in wanhoop is er geen uitdaging te vinden. Men doet maar wat. Verstand op nul en men doet maar wat men denkt dat juist is.

Zelfmoord gedachten zijn ons niet vreemd

Wij beiden hebben ook een tijd rondgelopen met de gedachte om uit het leven te stappen en wij denken dat dit bij veel mensen al eens voorkomt. De gedachte: “Als het op deze manier zo verder gaat, hoeft het voor mij niet meer!” is een gedachte die menig mens al eens binnen krijgt. Ik (Eddy) heb lange tijd met deze gedachte te kampen gehad en telkens was er een innerlijk stemmetje dat mij altijd vertelde geen domme dingen te doen. Er zouden mij nog mooie dingen op het pad komen, zo beloofde deze stem mij altijd. En inderdaad, ik heb er lang op moeten wachten, de stem moest het mij dikwijls verzekeren. Maar uiteindelijk op ons 47ste levensjaar ging deze belofte in vervulling. Ook Rita heeft deze gedachten gekend maar niet in die mate. Voor haar was het meer een flitsgedachte, zij had al meerdere onprettige dingen kunnen overwinnen. De drang naar overleven was bij haar heel sterk aanwezig.

Verlangens

Ieder mens kent sterke verlangens over hoe men het leven zou kunnen invullen. Deze verlangens scheppen een toekomst die heel reëel is. Deze verlangens hangen samen met dat wat je hier komt doen op aarde. Stel je voor dat wij de sterke verlangens naar een ‘harmonieus samen’ zijn genegeerd zouden hebben en één van ons, of beiden uit het leven zouden gestapt zijn. In de eerste plaats zouden wij heel wat gemist hebben en op de tweede plaats, we zouden nooit andere mensen kunnen inspireren met onze inzichten.

Conclusie

Kijk alvorens je uit het leven wil stappen naar de verlangens die je hebt en probeer deze waar te maken. Kijk alleen naar je eigen verlangens en hou die altijd voor ogen. Jij zelf bent het allerbelangrijkste in jouw leven. Het maakt niet uit dat je in het proberen waar te maken faalt. Begin gewoon opnieuw en opnieuw en opnieuw. Laat je niet ontmoedigen en ga door, ga door, GA DOOR!!!

Eddy en Rita


«   »