Home » Inzichten » Diepe inzichten

Diepe inzichten

Diepe inzichten, wat zijn dat en hoe zien die er uit? Wat voelt men als men een dieper inzicht krijgt? Wat doet men er mee? Deelt men dit inzicht met anderen? Gaat men er zelf mee aan de slag? Zijn deze inzichten blijvend of gaan ze na een tijdje verloren? Is het de bedoeling dat men die deelt met anderen?

Eénvoudige inzichten

Onze ervaring met diepe inzichten is dat ze zo éénvoudig zijn dat men ze zelf wel kan bedenken. Ze zijn niet spectaculair. Er schiet niet spontaan een braamstruik in de fik. Er komt geen donderende stem uit de hemel. Er is geen vuurwerk.

Plots

Diepe inzichten kunnen zo maar plots bij je opkomen. Maar hé, je wist het al. En inderdaad, je wist het al maar je hebt er tot dan toe geen aandacht aan geschonken. Dan kan men zeggen dat men er nog niet klaar voor was. Wat volgens ons flauwe kul is. Je focus lag gewoon ergens anders en je had dat inzicht toen niet nodig. Diepe inzichten komen tot je, op het moment dat ze je kunnen ondersteunen in je dagelijkse leven. Ze liggen als het ware binnen in je zelf te slapen.

Teleurstellend

Diepe inzichten kunnen best teleurstellend zijn, zeker als men iets meer sier verwacht. Men kan dan het gevoel hebben dat ze geen waarde hebben. Als men het pas verkregen inzicht deelt met anderen, zonder dat men er zelf iets mee gedaan heeft, krijgt men vaak van anderen te horen dat zij dat al lang wisten. Waardoor men teleurgesteld raakt en men niets meer doet met dat eens zo mooie inzicht.

Het zit allemaal binnen in jezelf

Alles wat je nodig hebt, is binnen in jezelf gelegen! Het lichaam heeft een zelf genezende functie. Zo heeft ook de geest of het denken zijn eigen regulerende functie. Men kan deze functie stimuleren door te letten op de eenvoudige inzichten die iedere mens bij zich draagt. Ze zijn voor ieder mens hetzelfde maar niet ieder mens gaat er op dezelfde manier mee om. Wat dan weer de waarde bepaalt, die men er zelf aan geeft.

Men kiest zelf wat men doet met diepe inzichten. Gaat men er mee aan de slag of laat men ze verloren gaan?

Diepe inzichten zijn algemeen goed

Diepe inzichten zitten ingebakken in ons collectieve, spiritueel bewustzijn en zijn bijgevolg ‘algemeen goed’. Ze zijn er om in de eerste plaats de mens die ze binnenkrijgt te verrijken met goddelijke, inspirerende, hogere gedachten. De bedoeling is dat de mens die deze inzichten binnenkrijgt deze dan ook gaat verdiepen in zichzelf. Zodat deze er naar kan gaan leven.

Op die manier krijgt men een leven in wijsheid. Men wordt dan zelf wijsheid. In die wijsheid kan men beslissen om de diepere, eenvoudige inzichten te delen met anderen. Als men diepe inzichten deelt zonder deze ‘zelf’ te leven, komen deze inzichten ook niet tot daar waar ze horen te komen. Alhoewel de inzichten waar zijn, missen ze dan de waarheid van wijsheid.

Eddy en Rita


«   »