Home » Inzichten » Wet op de privacy?

Wet op de privacy?

We vinden het een beetje overroepen allemaal. Bangmakerij is het! Begrijp ons niet verkeerd: bepaalde zaken moeten, om jezelf te beschermen, af geschermd kunnen worden van de buitenwereld.

Criminelen moeten ontmoedigd worden, zodat niet op een slechte dag je rekening geplunderd is. Gevoelige informatie die je liever niet gedeeld ziet op het net moet men kunnen afschermen.

Als men liever helemaal niets van zichzelf op het net ziet kan men maar beter geen sociale media accounts aanmaken. Als je die wel hebt is de kans dat er helemaal niets van je te vinden is heel klein.

Zelf delen

De meeste mensen delen zelf veel informatie en verwonderen er zich dan over dat iedereen iets over hen weet. Zo kan men al eens lezen in een tekst en/of artikel. “Wat ik nu ga vertellen weet nog niemand en ik hoop dat mijn ouders en/of … er nooit achter komen.” Hmm, tja …?

Gevoelige informatie

Medische informatie kan een nogal gevoelig punt zijn maar als men aan iemand vraagt hoe het is, krijgt men een heel dossier voorgeschoteld. Dikwijls nog aan gevuld met sappige beschrijvingen van in welke gaten men allerlei toestellen gestoken heeft en hoe dit aanvoelde. Dat staat dikwijls niet in het dossier vermeld.

Voor wie vreemd gegaan is en daar iets engs aan overgehouden heeft kan de privacy wet dan weer een pluspunt zijn natuurlijk.

Financiële informatie

Niemand heeft zaken met wat er op je bankrekening staat en wat je doet met je geld. Maar als men geen louche zaken doet maakt het niet uit dat men weet hoeveel geld men heeft en wat men daarmee doet. Van nogal wat bekende mensen is geweten wat zij verdienen en hoeveel kapitaal zij hebben. Als men geen criminele activiteiten onderneemt heeft men ook niets te verbergen.

Onnozel

Zo kan men nog heel wat zaken beschrijven waarbij de privacy wet nogal onnozel overkomt. Zelf hebben wij niets te verbergen. We moeten ons geen zorgen maken dat er iets uit komt dat we verborgen willen houden voor gelijk wie dan ook.

Conclusie

Voor wie is deze wet dan van groot belang(?), vragen wij ons af. Voor criminelen is het natuurlijk van groot belang dat hun vuile zaakjes goed verborgen blijven. Gelukkig voor hen worden zij goed beschermd door de wet op de privacy!

Eddy en Rita


«   »