Home » Inzichten » Wanneer is men klaar om spiritueel te onderwijzen?

Wanneer is men klaar om spiritueel te onderwijzen?

Tja, wanneer ben je klaar om spiritueel onderwijs te geven? De één zegt dat men er altijd klaar voor is en dat men er niet perfect voor hoeft te zijn.

Een ander zegt dan weer dat men er wél perfect voor moet zijn en weer een ander zegt dat men het wel voelt als men er klaar voor is. Zo zijn er nog tal van meningen. Wie gelijk heeft laten we gewoon in het midden.

Water in wijn veranderen

Water in wijn veranderen. De meeste mensen kennen deze uitspraak. Voor wie ze niet kent, ze komt uit een verhaal, de bruiloft van Kana, dat door Johannes in de Bijbel vertelt wordt. Men kan het vinden via deze links: Nieuwe Bijbelvertaling, Basis Bijbel, Statenvertaling.

Toen Jezus’ moeder zei: “Ze hebben geen wijn meer!”, reageerde Hij nogal bits op haar: “Wat wilt u van me? Mijn tijd is nog niet gekomen!”. Ze zullen het er samen eerder al eens over gehad hebben. Maria vond dat haar Zoon wel klaar was en Hij vond van niet. Uiteindelijk zegt Maria tegen de bedienden: “Doe gewoon wat Hij jullie opdraagt, wat het ook is!”.

Waarom Hij de bedienden de opdracht geeft om kruiken met water te vullen om dat in wijn te veranderen is niet erg duidelijk. Het éne moment is Hij er niet klaar voor en diezelfde dag nog, wel. Deed Hij het om zijn moeder tevreden te stellen of om de eerste leerlingen die ook op de bruiloft aanwezig waren hun twijfels weg te nemen? Want zijn leerlingen konden zonder een teken niet in Hem blijven geloven.

Water in wijn veranderen is niet, niets! Maar een spiritueel hoogstandje is het nu ook weer niet.

Certificaten

Veel mensen geloven dat men water in wijn kan veranderen door middel van cursussen, initiaties en bevestigingen van mensen die zichzelf als goeroe presenteren. Door middel van een certificaat krijgt men de bevestiging dat men van een gewone mens (water) veranderd is in een spiritueel leraar (wijn).

Beneveld

Als we even terug gaan naar het verhaal over de bruiloft zien we dat de feestvierders al heel wat wijn gedronken hebben. De wijn was gewoon op. De meeste gasten zullen al wel behoorlijk beneveld geweest zijn. Ze willen nog meer wijn, want eigenlijk willen ze nog heel lang doorgaan in deze benevelde staat. In een benevelde staat hoeft men niet te denken aan de alledaagse beslommeringen. En wat doet Jezus? Hij gaat hen voorzien van een middel waardoor zij in die staat kunnen blijven. Later heeft Hij deze handeling niet meer herhaald.

Als men niet klaar is om spiritueel onderricht te geven

Als men niet klaar is om spiritueel te onderwijzen en het toch doet, gaat men mensen in een benevelde staat houden. Dit doet men niet door ze wijn te geven maar door ze wijs te maken dat de ellende die zij ervaren er is om van te leren, dat het levenslessen zijn. Men gaat hen vertellen dat zij dit moeten aanvaarden. Men verteld hen dat ze het ego moeten afleggen. Men verteld hen dat ze nederig moeten zijn. Men verteld hen dat er geen mens is die geen problemen heeft en nog meer zaken die gewoon niet kloppen.

Dat wat men verteld komt voort uit het beperkte onderwijs dat men zelf gevolgd heeft en ook vooral uit boeken van mensen die (nog) niet klaar zijn om spiritueel onderwijs te geven. Als men niet klaar is om spiritueel onderwijs te geven, blijft men zelf in een benevelde staat verder leven. Als men anderen in die beneveling houdt komt men er zelf ook niet uit. Waardoor beneveling een ‘schijnbaar normale staat’ is.

Als men er klaar voor is

Als men klaar is om spiritueel onderwijs te geven, doorziet men alles wat hierboven beschreven staat en weet men duidelijk dat alles wat men nodig heeft in zichzelf gelegen is. Alles wat men ‘moet’ doen is bij zichzelf naar binnen te gaan. Men hoeft zich enkel te herinneren dat men een spiritueel wezen IS. Niemand kan je daar bij helpen! Men heeft er geen onderwijs en boeken voor nodig!

Eddy en Rita


«   »