Home » Inzichten » Dankbaarheid?

Dankbaarheid?

Dankbaar zijn is natuurlijk een hele goede eigenschap. Als men dankbaar is laat men zien dat men dat naar waarde schat wat men krijgt. Voor veel mensen is dankbaarheid een soort van eindfase. Meer moet je er niet van verwachten en daar eindigt het.

Oneindige dankbaarheid

Wat onszelf betreft, wij zijn oneindig dankbaar. Maar deze oneindigheid hoort dan, volgens ons, ook door te gaan tot in het oneindige. Wat inhoudt dat wij in de toekomst wel wat meer willen dan dat waar wij nu op het moment dankbaar voor zijn. Dankbaar zijn is voor ons een dynamisch gegeven. Als alles blijft zoals het is, is er in de toekomst niets om dankbaar voor te zijn. Dynamisme hoort bij het leven en dat betekent stroming en bijgevolg vooruitgang.

Dankbaar voor wat?

Er zijn natuurlijk oneindig veel zaken waar men dankbaar voor kan zijn. Als we even kijken naar mensen die veel bezittingen en geld hebben, merken we al snel dat zij steeds meer willen. Het lijkt alsof zij onverzadigbaar zijn. Die onverzadigbaarheid kan men doortrekken tot men alles op aarde bezit. Dat is natuurlijk een utopie, want wie gaat één persoon toestaan alles op aarde te bezitten? Dan moet men het in een ander gebied dan het materiële gaan zoeken.

Spiritueel

Omdat wij mensen niet alleen uit materie maar ook uit geestelijke intelligentie bestaan hebben wij ook de mogelijkheid om ons in die richting te bewegen. Die richting is minder tastbaar dan de materie maar daarom niet minder belangrijk. Als men op materieel gebied verzadigd is en men niets te kort komt heeft men de luxe om zich te verdiepen in het spirituele Zijn. In dit Zijn is dankbaarheid van onschatbare waarde. Op voorwaarde dat men ze niet gaat linken aan het materiële welzijn en -bezittingen.

Dankbaar Zijn

‘Zijn’ betekent: ‘Bewust Aanwezig Zijn’. Het is in het volle bewustzijn op deze planeet Leven. Dat betekent boven de materie uit te stijgen en toch het Leven te leven zoals het hoort geleefd te worden. Als men dit Leven leeft, komt het ware leven tot uiting in het leven van mens naar mens en al wat is, in plaats van het leven van mens naar bezittingen of andersom. Bezittingen hebben een enorme sterke aantrekkingskracht die weinig mensen onberoerd laat. Waardoor het heel moeilijk is om dankbaarheid te voelen ten opzichte van spirituele groei. Bezittingen geven een snelle bevrediging maar zijn van korte duur. Spiritueel bewustzijn is niet tastbaar maar nodigt uit tot het verkennen van het oneindige. Onze dankbaarheid groeit samen met het verkennen van het oneindige.

Eddy en Rita


«   »