Home » Inzichten » Begrijpend lezen

Begrijpend lezen

Begrijpend lezen is soms een moeilijke opgave. Alvorens wij op een tekst reageren, bespreken wij samen wat geschreven staat en hoe we er eventueel op zouden kunnen reageren. Het ligt in onze aard om, dat wat de auteur geschreven heeft, te willen begrijpen.

Daar ontstaan soms mooie gesprekken door. We bespreken het onderwerp en geven ieder onze visie die we dan proberen samen te voegen tot één geheel in een reactie.

Gelezen of niet?

Wij vragen ons heel dikwijls af, als wij reacties lezen op onze en/of anderen hun tekst, of de persoon die reageert die tekst wel gelezen heeft. Met wat reacties over en weer komen we er al gauw achter dat, dat soms (meestal) niet het geval is.

Moeite gedaan

Als schrijver heeft men toch wel de moeite gedaan om er een begrijpelijke, samenhangende tekst van te maken en een mooie lay-out (site of blog) mee te geven. Er gaat al snel heel wat tijd inzitten. Dan is, volgens ons, een klein beetje moeite van de lezer ’s kant niet misplaatst.

Veel te lang

We kunnen begrijpen dat men, wanneer een tekst veel te lang is, geen zin heeft om deze volledig door te lezen. Zelf proberen wij onze inzichten zo kort mogelijk te houden. We lezen niet graag lange teksten. Als we op lange teksten reageren hebben we die dan ook volledig doorgelezen en ze besproken. Als we ze niet doorgelezen hebben, reageren we niet.

Er ontstaan veel misverstanden door het niet of maar half lezen van een tekst en toch willen reageren.

Eddy en Rita


«   »