Home » Inzichten » "Zo zou het altijd moeten zijn!" (maar helaas, pindakaas)

"Zo zou het altijd moeten zijn!" (maar helaas, pindakaas)

Hoe dikwijls zegt en hoort men het niet? “Zo zou het altijd moeten zijn!”. Na een leuk dagje uit met het gezin: “Zo zou het altijd moeten zijn!”. Na een geweldig feestje: “Zo zou het altijd moeten zijn!”. Na een bijeenkomst met gelijkgestemden: “Zo zou het altijd moeten zijn!”. Na … “Zo zou het altijd moeten zijn!”.

“Zo zou het altijd moeten zijn!”? Er is dus een diep verlangen naar welzijn en harmonie!

Ongezonde fascinatie voor ellende

Waarom is er over de gehele wereld dan zo een ongezonde fascinatie voor ellende (lijden)? We vroegen het al aan menig alternatief behandelaar en kregen nog nooit een reactie terug. Of men vind het maar een domme vraag of men heeft er gewoon nog nooit over nagedacht en men wil er ook nooit over nadenken. Want ellende van anderen brengt heel wat geld in het eigen laatje. Stel je voor dat niemand nog ellende zou ervaren. Daar gaat een grote bron van inkomsten.

Over ellende kan men alleen maar vertellen dat men er van moet leren. In ons inzicht “Gevangenen van onprettige ervaringen” weerleggen wij deze stelling.

Vreugde is onbekend

Deze morgen werden wij wakker met het eenvoudige inzicht dat ellende voorrang heeft op vreugde omdat vreugde onbekend is. Men kan wel vreugdevol zijn tijdens leuke bijeenkomsten of activiteiten maar waarlijk vreugdevol zijn is voor veel mensen onbekend. Gewoon op je ééntje, zo maar zonder reden vreugdevol zijn lijkt ook zo gek. Als men even vreugde ervaren heeft, is men al bang dat men deze vreugde al moet afgeven nog voor men er werkelijk van genoten heeft. Vandaar ... “Zo zou het altijd moeten zijn!”. Op het moment dat men dit zegt is de vreugde al verdwenen.

Over eeuwige vreugde schreven wij een inzicht “Eeuwige Vreugde”. Wij beschrijven hoe men de vreugde weer kan ervaren. Ergens heeft men deze vreugde al eens ervaren, al is het maar voor even.

Leer van uit vreugde leven

Als het gaat over het leren van levenslessen kan men twee kanten uit. Men kan door een heel moeilijk proces gaan waarin men zich steeds moet afvragen wat men nu weeral te leren heeft van die ellendige ervaring. Of men kan kiezen voor vreugdevolle lessen die waarlijke, spirituele, blijvende vreugde brengen.

Natuurlijk gaat het niet vanzelf! Wat had je gedacht? Als men voor vreugde kiest ‘moet’ men steeds alert blijven, opdat men zich niet weer laat mee zuigen in de ellende die men ooit kende.

Hou het simpel

Vreugdevol leven is van een grote eenvoud. In principe heeft men er niets voor nodig. Voor men in vreugde kan gaan leven ‘moet’ men het ‘eigen leven’ in overweging nemen en ‘moet’ men onmiddellijk alle ellende er uit smijten.

Misschien kunnen de volgende inzichten een ondersteuning zijn op jou weg naar een vreugdevol leven.

Levensdoel

Vindt je levensdoel in één seconde!

In de stroming van het leven

Eddy en Rita


«   »