Home » Inzichten » Beeldvorming

Beeldvorming

Verschillende religies raden mensen aan geen beeld van God te maken. Of het nu over een gesneden beeld of een mentaal beeld gaat maakt niet uit. Maak geen beeld zegt men.

Dit alles om te voorkomen dat men een beeld vormt dat veel te beperkt is. Zelf vinden wij het een zeer goede raad. Gewoon omdat men zichzelf meestal verliest in een beperkt beeld van hoe iets ‘moet’ zijn.

Reacties van uit een persoonlijke beperkte beeldvorming

In ons inzicht van gisteren schreven we over tweelingziel-waardig of onwaardig. Leuk is dat de persoon die ons het label onwaardig op kleefde een paar uur ervoor helemaal overkop was van onze profielfoto op FB, ze liet ons weten dat de liefde er van af straalt en dat iedereen zo wel een tweelingzielverbinding wil. Het beeld klopte volgens haar helemaal. Na een paar berichten over en weer merkte ze op dat wij de liefde die wij voor elkaar voelen niet aan anderen schenken en dat we meer compassie moeten voelen naar mensen die het moeilijk hebben enz.

Het beeld dat zij voor zichzelf over tweelingzielen gevormd had klopte niet meer met dat wat wij in onze visie naar voor brengen. Ze ontvriende ons. Zelf vinden wij dat helemaal niet erg, mensen mogen hun eigen gedachten hebben en in het kader van de ‘vrije wil’ kunnen wij niet anders dan haar keuze te respecteren.

We vonden het wél een zeer interessant onderwerp om even op door te gaan. Hoe vaak moet men niet vaststellen dat het beeld dat men over iets of iemand heeft helemaal niet strookt met de werkelijkheid? We willen eens dieper ingaan op het onderwerp liefdevol, compassievol zijn.

Meester Jezus

Over Meesters, spirituele leraars, guru’s, enz wordt heel dikwijls gezegd dat zij ontzettend liefdevol én compassievol zijn. In de meeste gevallen zijn zij dit omdat mensen dat zo graag zien van hen. De meeste mensen hebben zich een beeld gevormd en kunnen het niet aan dat een leraar hen zonder meer verteld wat de dingen zijn waar zij nog mee aan de slag moeten.

Meester Jezus wordt door veel mensen als de liefdevolle zoon van God aangenomen. Men heeft zich een beeld van Hem gevormd waarin Hij iemand is die zalvende woorden spreekt en altijd klaar staat om te troosten. Als men dit beeld even terzijde schuift en eens kijkt én nadenkt over de verhalen waarin Meester Jezus gewoon ongezouten zijn gedacht zegt kan men niet anders dan zich af te vragen of zijn reactie niet een beetje overdreven is en toch niet zo liefdevol en compassievol is. Als men zich graag een beeld vormt van een liefdevolle zoon van God slaat men die verhalen gewoon over.

Rationeel

Alweer rationeel, want in het rationele denken sluit men niets uit. Men maakt dan ook geen beelden die voor zichzelf het beste uitkomen. Men kijkt naar dat wat aanwezig is en probeert dit te begrijpen. Dus, Meester Jezus was een bijzonder liefdevol mens? Hoe verklaar je dan dat Hij toen één van zijn leerlingen vroeg of hij nog een paar dagen mocht blijven om zijn vader te begraven, botweg antwoordde met: “Laat de doden hun doden begraven. Je moet een keuze maken. Wil je de dood volgen of het Leven?”. Het zijn niet exact de woorden die geschreven staan maar daar ging het wel over. Is de reactie van Meester Jezus liefdevol, compassievol? Is dit een reactie waarin Hij laat zien dat Hij meevoelt met die leerling?

We laten het antwoord in het midden, denk er zelf even over na als je voor jezelf een beeld wil vormen over de liefdevolle gedragingen van Meester Jezus. Wat te denken van het verhaal waarin Meester Jezus de farizeeërs lik op stuk geeft? Of waar Hij de handelaars uit de tempel verdrijft? Kan men deze acties begripvol, liefdevol, compassievol noemen? Volgens ons wel! Aan de lezer de uitdaging om er achter te komen hoe zulke botte gedragingen toch liefdevol én compassievol kunnen zijn.

Eddy en Rita


«   »