Home » Inzichten » Lijden en ijdelheid

Lijden en ijdelheid

Van iemand die succesvol is en dit graag deelt met de medemens wordt nogal vaak gezegd dat hij/zij ijdel is. Wij delen nogal graag dat wij gelukkig zijn en dat spirituele groei ook mogelijk is als men gelukkig is. Men zou van ons kunnen zeggen dat wij ijdel zijn. En wat dan nog? Het werkt voor ons.

Wij hebben in ons samen komen besloten om het lijden te bannen uit ons leven en dat is ons nog gelukt ook. Wij zijn het bewijs dat spirituele groei en afwezigheid van lijden goed mogelijk is. Wat anderen ook zeggen. Is dat niet iets om trots op te zijn?

Nadruk op lijden

Wij vinden het altijd vreemd om te lezen dat mensen algemeen aannemen dat spirituele groei sneller en beter te bereiken is als men lijdt. Het lijkt wel een standaardformule te zijn. Vooral mensen die alternatieve behandelingen aanbieden gaan tekeer als een duiveltje in een wijwatervat als je hen er op aanspreekt. Bij doorvragen hebben ze enkel de verklaring dat spirituele groei niet mogelijk is zonder dat er lijden aan te pas komt.

Als men nog verder doorvraagt weten ze niet eens een verklaring voor de, volgens ons, overdreven fascinatie voor het lijden. Ze weten niet eens dat het ons via religie met de paplepel ingegeven is. Wie niet goed kon afzien was geen goed kristen. Nog altijd zijn er religies waar het lijden en het verdragen van dat lijden als de hoogste vorm van spirituele beleving hoog in het vaandel gedragen wordt.

Lijden als hoogste vorm van spirituele beleving?

Mensen die werkzaam zijn in een of andere vorm van alternatieve ondersteuning zijn niet vies van het opnemen van de ellende van anderen. Dikwijls gaan zij er prat op dat zij het moeilijk hebben omdat ze die ellende gedeeltelijk op zich nemen. Hoe moeilijker zij het hebben hoe meer aanzien ze krijgen, of hopen te krijgen bij hun achterban. Voor veel mensen is dit een vorm van ultiem altruïsme. Geen mens denkt er aan hen ijdel te noemen. Geen mens denkt er aan om hen hier over aan te spreken want zo een goede mensen kan men natuurlijk geen ijdelheid verwijten.

Dit terwijl ijdelheid in iedere vorm aanwezig is. Ook in het lijden om het lijden.

Onze ervaring is dat men niet hoeft te lijden om spiritueel te groeien. Neem het niet zo maar van ons aan maar onderzoek het, probeer het uit!!! Je kan er alleen maar bij winnen!

 Eddy en Rita


«   »