Home » Inzichten » Toepasbare spiritualiteit

Toepasbare spiritualiteit

Toen ik (Eddy) mij op vrij jonge leeftijd begon te interesseren in spiritualiteit waren er nog niet zo veel systemen en cursussen die men kon volgen. Tenminste, ze kwamen niet op mijn pad en ik ging er ook niet naar op zoek. Dus dacht ik dat er niets was dat mij verder kon helpen.

De aanzet van mijn zoektocht was een gevoel dat er voor zorgde dat ik mij nooit goed voelde. Niemand wist van dit gevoel, simpelweg omdat ik er niemand over vertelde. Het liefst was ik onmiddellijk verlost van dat gevoel maar zo werkt het helaas niet. Nu weet ik dat, dat gevoel toen een drijfveer was om op zoek te gaan naar een verbetering van mijn emotionele gewaarwording. Later kwam ik er achter dat die drijfveer mij aanzette tot nog meer bewustwording in het Goddelijke.

In het begin las ik veel spirituele boeken waar ik meestal geen fluit van verstond. Toch bleef ik ze lezen want ik dacht dat ik er toch ooit eens iets in zou tegenkomen dat mij kon vertellen wat ik aan dat gevoel, dat gemis kon doen. Maar helaas, er kwam maar niets. Er was geen enkel boek dat mij enig inzicht kon verschaffen omtrent dat gevoel.

Cursussen, initiaties, enz…

Jaren, vele jaren later na heel wat meegemaakt te hebben op emotioneel gebied, kwam ik in contact met een vrouw waar ik mee samen ging wonen. Zij bracht mij in contact met een ‘spirituele’ leraar die een energetisch systeem onderwees. Bij hem volgde ik dan ook cursussen. Ik zat nog steeds met datzelfde onprettige gevoel en dacht dat, als ik maar goed mijn best deed alles te begrijpen en met zorg de uiterlijkheden van dat systeem toepaste, ik dan automatisch van dat gevoel verlost zou zijn.

Ik doorliep dan ook alle stadia van het systeem dat deze leraar aanbood. Tot ikzelf les kon gaan geven, wat ik dan ook (met tegenzin) deed. Ik had al heel wat geld uitgegeven aan die cursussen en wou zelf toch ook iets terug krijgen van die uitgaven. Dat gaf ik toen natuurlijk niet toe, want een spiritueel leraar doet het toch niet voor het geld zeker! Neen, het gaat om dat wat de leerling zelf wil spenderen aan zichzelf! Een grote grap natuurlijk, toch geloven mensen dit en betalen dan ook graag wat de leraar vraagt! Zelfs zonder dat er enig vooruitzicht is op verbetering maar je weet maar nooit! Maar na dit alles was ik nog steeds niet verlost van dat ellendige gevoel dat ik goed voor de buitenwereld kon verbergen.

Toepasbaarheid van huis, tuin en keuken spiritualiteit

Waar gaat het eigenlijk over in het (zogenaamde spirituele) alternatieve gebeuren?

Men richt zich meestal op het verwerven van een goed gevoel. Als men na een behandeling of een initiatie of een ritueel even een glimp van geluk kan opvangen, werkt het volgens veel mensen.

Ik kreeg in mijn praktijk mensen over de vloer die zich na een behandeling super voelden maar de volgende week terug kwamen met hetzelfde probleem en weer naar huis gingen met een goed gevoel om de volgende week weer terug te komen, u raad het al, met hetzelfde probleem. Ondertussen had ik nog steeds af te rekenen met dat gevoel dat ik helemaal in het begin van dit inzicht beschreven heb. Ik had er echt geen zin meer in om nog verder mensen te behandelen, de zin van dit alles ontging mij helemaal.

Uw wil geschiedde!

Religie interesseerde mij niet zo erg. Ik vond het wel fijn om religieuze geschriften te lezen. Niet om mij aan te sluiten bij één of andere organisatie maar om de wijsheid die men er in kan vinden. God was dus niet echt een vreemde voor mij. De straffende god die men over het algemeen aanneemt zei me niets. God was voor mij geen man met een lange grijze baard op een troon, die vanuit de hemel al naargelang met welk been hij uit het bed gestapt is, mensen beloond en straft. God was en is, voor Rita en mij een Intelligente Energie die Zijn kracht en Liefde uitgiet over allen en alles, zonder onderscheid te maken over daden, kleur of ras.

In 2005, toen woonde ik nog samen met de vrouw die mij introduceerde in het alternatieve, had ik genoeg van alles. Onze relatie was niet slecht, op menselijk, materieel gebied goed zelfs. Maar ondanks dat wij beiden met het alternatieve bezig waren, was die relatie niet vervullend genoeg voor mij. Ten einde raad wende ik mij tot God en liet Hem, in mijn wanhoop, uitdrukkelijk weten dat “UW WIL GESCHIEDDE!”. 14 dagen later kwam Rita op mijn pad en is mijn en ook haar leven totaal veranderd. Ondertussen zijn wij al samen sinds 2005 en nog steeds praten wij dagelijks over het spirituele pad dat wij lopen en wat onze gedachten zijn over spirituele onderwerpen. Wij hebben ook diepgaande gesprekken over dagdagelijkse zaken, enz…

Toepasbare spiritualiteit

De titel doet vermoedden dat wij weten hoe men spiritualiteit in het dagelijkse leven kan toepassen. Het is eigenlijk vrij eenvoudig! Haal spiritualiteit uit de mysterieuze hoek. Maak van spiritualiteit geen hobby om er later eventueel een beroep van te maken waar men centjes mee kan verdienen. Er is niets mis met centjes verdienen maar er hangt altijd iets aan vast. Voor wat hoort wat! De cliënt betaald en er wordt van jou verondersteld dat je de cliënt in zijn/haar kracht zet. Het is een dualistisch gebeuren. Jij ‘denkt’ dat je de cliënt in zijn kracht kunt zetten. Om dat te kunnen denken ‘moet’ je wel naar hem/haar kijken als iemand die lager staat als jij. De cliënt ‘denkt’ dat jij hem/haar in zijn/haar kracht kunt zetten en plaats zichzelf onder jou. Hij/zij ‘moet’ dat wel doen, anders is het gewoon zinloos om naar jou toe te gaan voor een behandeling of wat dan ook.

Ook mensen die geen praktijk hebben en ‘spiritueel’ bezig zijn kunnen een superieur gevoel hebben ten opzichte van anderen die volgens hen niet spiritueel zijn. Dit geeft aan dat men dualistische spelletjes speelt die er voor zorgen dat men zolang men ze speelt, geen opening krijgt tot een dagdagelijkse spirituele beleving.

Het is ‘enkel voor jezelf’ belangrijk dat je deze mechanismen door hebt en daar afscheid van neemt, zodat je jezelf kunt terug trekken uit dat dualistische gebeuren. Hoe meer inzichten men verwerft over deze zaken, hoe meer men zich bewust wordt van de éénheid van al wat is, hoe meer men komt tot het toepassen van een eenvoudige maar zeer krachtige spiritualiteit in het eigen dagelijkse leven.

Een spiritualiteit die niet toepasbaar is in het dagelijkse leven is gewoon zinloos!

Eddy en Rita


«   »