Home » Inzichten » Hooggevoeligheid en intelligentie

Hooggevoeligheid en intelligentie

Wij (Eddy en Rita) zijn hooggevoelig en we zijn ook 'spiritueel intelligent'. Volgens ons hoort dat samen.

Zelf zijn wij héél laag geschoold. Ik (Eddy) liet de schoolbanken op mijn 15de voor wat ze waren om op leercontract te gaan werken. Ik zag het nut er niet van in om nog langer mijn broek te verslijten in een school waar ik mij niet op mijn plaats voelde. Ik wou ‘iets’ doen om in mijn eigen onderhoud te kunnen voorzien. Een hogere scholing is er nooit van gekomen. Als ik de inzichten die ik geschreven heb terug lees, sta ik altijd versteld van wat ik lees. Waar komt dat in godsnaam vandaan, denk ik dan.

Rita heeft ook geen hogere opleiding gevolgd. Ze is wel tot haar 18 op school geweest. Onlangs deed ze op internet een uitgebreide IQ-test en ze kwam er uit met een IQ-resultaat van boven de 130, wat volgens die test zeer begaafd is. Hoeveel ze exact had, weet ze niet meer, want dat is totaal onbelangrijk zegt ze zelf. Zij puzzelt graag en deze test was gewoon een leuke puzzel. Niet meer dan dat.

Wij vertellen dit niet om aan te geven hoe slim we wel zijn. We willen er mee duidelijk maken dat hogere studies geen garantie voor intelligentie zijn. Het is niet omdat men goed kan herhalen dat men ook echt intelligent is.

Andere intelligentie

Wij stellen bij onszelf en ook andere hooggevoelige mensen een andere intelligentie vast dan dat, wat men als een 'academische intelligentie' beschouwd. In een competitieve samenleving is deze 'academische intelligentie' zeer gewild. Men kan ze gemakkelijk meten en er verschillende gradaties in aanbrengen. Met deze gradaties kan men dan vaststellen of iemand geschikt is om mee te draaien op een bepaald niveau in de maatschappij. Het is dus een intelligentie die binnen een bepaald kader past.

De intelligentie van hooggevoelige mensen is niet te vangen binnen kaders. Die treedt buiten de op dit moment bekende kaders. Dit hebben wij al gemerkt in communicaties op FB met mensen die volgens hun profiel hoger geschoold zijn. Desondanks het feit dat wij in onze reacties héél beleefd blijven, worden velen boos en beginnen ze te schelden en ontvrienden en blokkeren zij ons zelfs.

In verband met de vrije wil mag dat natuurlijk. Voor ons is dat ook niet zo erg. Het geeft gewoon aan dat wij buiten 'hun' intelligentie kader treden en hen een soort gevoel van machteloosheid geven. Zij blijven liever binnen het aangeleerde kader en voelen alles wat hen maar enigszins een uitdaging zou kunnen bieden als een bedreiging aan.

Spirituele intelligentie

Hooggevoelige mensen hebben samen met het geschenk ‘hooggevoeligheid’ ook het geschenk ‘spirituele intelligentie’ meegebracht. Het laatste zal pas tot zijn recht komen als men zich, als hooggevoelig persoon, volledig thuis voelt in de 'eigen' hooggevoeligheid. Dit kan pas als men die hooggevoeligheid gaat aanvaarden als een 'talent' in plaats van het als een last te dragen. Hoe meer men zich thuis voelt in het één hoe meer het ander zich kenbaar zal maken.

Eerder schreven wij al dat de intuïtie van hooggevoelige mensen beter zou ‘kunnen’ werken dan die van andere mensen, als ze die intuïtie maar zelf zouden aanvaarden en gebruiken zoals het hen ingegeven wordt. Onze ervaring is dat hoe meer vrede (evenwicht) men voelt binnen en met zichzelf, hoe meer informatie er binnen komt. Hoe gemakkelijker men ook toegang heeft tot die 'hogere, spirituele intelligentie' die ongetwijfeld ook jou toekomt.

Eddy en Rita


«   »