Home » Inzichten » Spiritualiteit: een zoektocht langs specialiteiten?

Spiritualiteit: een zoektocht langs specialiteiten?

In ons inzicht “Ben ik spiritueel?” vertellen we op een eenvoudige manier dat iedereen spiritueel is maar dat de meeste mensen dat vergeten zijn. Ze zijn gewoon vergeten wat het is om spiritueel te zijn. Die vergetelheid heeft veel mensen uitgenodigd om spiritualiteit op te tillen tot een niveau dat voor iedereen onbereikbaar ‘lijkt’ te zijn.

Tentoonstelling van vaardigheden

Als iets als speciaal, onbereikbaar wordt voorgesteld wil iedereen dat wel. De meeste mensen willen iets dat hen boven de andere, gewone mensen plaatst. We moeten daar niet onnozel over doen, jij wil dat, wij willen dat. Iedereen wil speciaal zijn op zijn/haar manier. Daar is niets mis mee, zolang men maar blijft zoeken is het goed. Want die zoektocht zal, voor sommigen, uiteindelijk resulteren in een ander gevoel en gewaarzijn. Dat men tijdens die zoektocht langs vaardigheden komt - die als spiritueel voorgesteld worden - is onvermijdelijk. Hier moet de zoeker beroep doen op zijn/haar onderscheidingsvermogen. Hij/zij moet zich afvragen wat men nu is met die vaardigheden.

Deze vaardigheden die als speciaal worden voorgesteld ziet men uitgestald op “spirituele” beurzen. Ze lijken er allemaal te zijn om de mens die zoekt de spirituele richting te tonen. In werkelijkheid zijn deze vaardigheden er om de zoeker te verleiden om het uiterlijke pad te laten volgen. Zodat deze buiten zichzelf gaat zoeken in plaats van voor het innerlijke pad te kiezen.

Als men heel eerlijk kijkt naar de resultaten van het uiterlijke pad ziet men duidelijk dat dit een pad is dat de zoeker weg leidt van zijn/haar ‘Ware Innerlijke Zelf’. Als dit niet zo was zou de wereld er, met al die "verlichte" mensen die het uiterlijke pad kozen, geheel anders uitzien.

Het geheim der geheimen

De meeste mensen houden van mysteries. Wij ook, we kunnen er met volle teugen van genieten. Series als Lost, 4400, X-files, enz… hebben onze voorkeur. We gaan helemaal mee in het verhaal. Zalig gewoon! Maar dat is niet de werkelijkheid. Het zijn gewoon verhalen om te vermaken.

Religies hebben ook hun verhalen, hun mystiek, hun rituelen, hun symbolen. Maar helaas, het geheim is dat er geen geheimen zijn. Er is alleen maar het leven dat men leeft en daar moet men het mee doen. Dit klinkt nogal rauw maar het is gewoon zo. Dat is de werkelijkheid. Er is niets geheimzinnigs aan het leven. Dat kan best teleurstellend zijn maar dat hoeft het niet te zijn.

Innerlijke rijkdom

Dat men op zoek gaat op een uiterlijk pad heeft te maken met niet-kennen van de innerlijke rijkdom die iedere mens bij zich draagt. In ieder mens ligt er een potentiële kracht klaar om gebruikt te worden als de mens er zich van bewust wordt. Deze rijkdom wacht geduldig tot de mens er klaar voor is om deze aan te boren. Eens hij/zij hier aan begint en er mee verder gaat verliezen alle specialiteiten hun glans. Men ziet dat het gewoon maar oppervlakkige, schone schijn is die er op uit is de mens van zijn innerlijke rijkdom weg te houden.

Als men dit werkelijk en duidelijk ziet kan de zoeker beginnen aan een leven zonder specialiteiten en geheimen. Een leven dat zo eenvoudig en vervullend is dat niemand gelooft dat het mogelijk is.

Eddy en Rita


«   »