Home » Inzichten » Spiritualiteit en seks

Spiritualiteit en seks

Veel mensen die spiritueel gericht zijn hebben vragen rond seksualiteit. “Ik ben spiritueel, hoort seks dan nog thuis in mijn beleving?” is één van de vele vragen die men zich stelt als men het spirituele pad bewandelt. Een terechte vraag die men met ja en neen kan beantwoorden.

Neen, omdat seks geen enkele spirituele waarde heeft. Er zijn voorstanders die zeggen dat men door middel van seks een kortere weg naar God kan vinden. Nu ja, zij mogen dat denken en zeggen. Wij hebben het geprobeerd en hebben vastgesteld dat seks geen korter weg kan bieden. Ook gedwongen of opzettelijk celibaat zal je niet verder helpen.

Ja, omdat men problemen rond seksualiteit niet zo maar naast zich neer kan leggen. Die problemen zijn niet opgelost als men er niets aan doet. Als men bijvoorbeeld walgt van seks, is er een onderliggend probleem dat om een oplossing vraagt.

Walging is een mentaal en emotioneel probleem. Of men dit oplost door wel seks te hebben is niet erg duidelijk. De ene persoon zal er een oplossing in vinden door wel seks te hebben en er zolang mee door te gaan tot er geen walging meer overblijft.

Een ander zal deze walging onderzoeken en er misschien een mentale oplossing voor vinden. De bedoeling is dat men een oplossing vindt waarmee men de problemen rond seks kan transcenderen. Zodat seks geen belemmering kan vormen voor je spirituele groei.

Moet seks?

Neen, helemaal niet. Men is niet abnormaal als men geen behoefte heeft aan seks. Geen behoefte hebben aan seks kan wel een probleem worden als je partner wel behoefte heeft aan seks. Zo hadden wij in onze vorige relaties, partners die helemaal niet seksueel waren. Terwijl wij toen heel lichamelijk waren en graag seks hadden. Dit verschil tussen onszelf en onze vorige partners zorgde voor heel wat spanningen en frustraties. Het heeft er ook gedeeltelijk voor gezorgd dat wij bij die partners weg gegaan zijn om samen door het leven te gaan.

We waren toen allebei 47 jaar. In de eerste twee maanden dat wij samen waren hadden wij al meer seks gehad dan heel ons leven voorheen. De eerste 4 jaar hadden wij dagelijks seks. In het prille begin dat wij samen waren hadden wij via intuïtie doorgekregen dat seks geen enkele betekenis meer zou hebben. We hebben er toen over gesproken en kwamen tot de vaststelling dat dat, nog niet in de nabije toekomst zou zijn. Dat was in 2005, nu 2021 ziet het er geheel anders uit.

Seks heeft geen enkele betekenis meer voor ons. Eigenlijk is het zo dat wij heel neutraal staan tegenover seks. Het hoeft voor ons niet meer. We hebben er ook geen tegenzin naar. We missen het niet. Het voelt normaal. Wij zien het als een logisch gevolg op onze spirituele groei.

Celibaat?

Technisch gezien zou je kunnen zeggen dat wij celibatair leven. Veel mensen denken dan dat men als broer en zus samen leeft. Maar dat is niet zo. Dat wat men voelt voor elkaar is een geheel andere liefde voor elkaar dan de liefde die men voelt voor een broer of zus. Wij kennen het verschil, we hebben beiden broers en zussen. Ik (Eddy) heb zelfs een tweelingzus. De liefde die wij (Eddy en Rita) samen hebben is onmogelijk te vergelijken met de liefde tussen broer en zus.

Hebben wij gekozen voor celibaat?

Neen, het is ons overkomen. We hebben er zelfs niet om gevraagd. Wij leven beiden heel intuïtief en voelen goed aan of iets juist is of niet. En deze manier van leven voelt voor ons heel juist aan. Zo is het met alles dat onze spirituele groei kan tegen houden. Onze intuïtie geeft ons aan wat de mogelijkheden zijn en wij kiezen wat we ermee doen. In ons leven gaan we zelfs nog een behoorlijke stap verder. We roken niet, drinken geen alcohol meer, eten veganistisch. Je zou kunnen zeggen dat wij geheelonthouders zijn.

Voor ons beiden komt dit alles uit een ongedwongen levenshouding. Het lijkt vanzelf te gaan en zo is het ook. Zichzelf tot iets dwingen kan leiden tot perversies. Daar zijn voorbeelden genoeg van.

Is seks liefde?

Seks wordt door veel mensen geassocieerd met liefde. Wat ons betreft bestaat er maar één liefde en dat is onvoorwaardelijke liefde. We weten ook dat veel mensen die spiritueel willen groeien onvoorwaardelijke liefde als streefdoel hebben. Dan hebben we één vraag aan jou, als onvoorwaardelijke liefde ook jouw streefdoel is: “Is het mogelijk om liefde te perverteren?”. Volgens ons niet. Seksualiteit kan geperverteerd worden, liefde niet. Is seks dan liefde? Seks is gewoon een middel tot voortplanten. Het plezier dat men er aan beleefd is de beloning. Men kan ook zonder seks een diepe liefde voor de partner voelen.

Ik ben er aan toe om seks los te laten maar mijn partner (nog) niet

Sla er de literatuur op na en je zult verhalen vinden over verlichte mensen die geen behoefte meer hadden in seks maar het toch deden en er van genoten om hun partner tegemoet te komen. Als je met iemand samen bent die op een hoger spiritueel niveau (geen waarde oordeel) zit, leef je onvermijdelijk in die persoon zijn/haar energie. Het gevolg zal zijn dat je mee opgetild wordt. Als je zelf in een hogere energie zit, zal je partner dus onvermijdelijk volgen. Die kan zich ook verzetten tegen die energie. Maar dat kan deze niet volhouden. Vroeg of laat zal daar een breuk van komen.

Als je zo spiritueel bent als je zelf denkt te zijn, heb je dat natuurlijk al gezien. Bespreek het met je partner. Als je allebei het spirituele beleven belangrijker vind dan het bevredigen van behoeften, lost dat zich vanzelf op. Bij ons was dat toch het geval.

Je hebt zelf de keuze of je je partner wil blijven bevredigen of niet. Als je partner helemaal niet spiritueel geïnteresseerd is zul je waarschijnlijk nog lang tegemoet moeten komen.

Verlangens loslaten zal leiden tot vrijheid

“Verlangens loslaten zal leiden tot vrijheid”. We hadden dat al verschillende malen gelezen en ook horen zeggen. Leuk, zeiden we tot elkaar maar nu nog niet. Seks was gewoon te lekker om het los te laten. We hebben er ons volledig ingestort. Heerlijke ongeremde seks. Geen gedoe met tantra of andere dingen. Rauwe lust zeg maar. We hadden al zo lang op onze honger gezeten dat we het er goed van genomen hebben.

En nu? Nu, niets meer. Het vreemde en ook het leuke van dat niets is dat we niets missen. Een hele tijd geleden zijn we op een punt aangekomen waar we seks hebben kunnen loslaten. Zonder spijt, zonder pijn, zonder moeite. Alles werkt nog goed maar de zin ontgaat ons, het heeft geen zin meer. Het verlangen, de drift is weg. Omdat we niets meer nodig hebben van elkaars lichaam om ons goed te voelen ervaren wij een enorme vrijheid. Een vrijheid die ons ongetwijfeld nog verder zal begeleiden naar ongekende spirituele hoogten.

Dus geen seks meer?

Waarom niet? Als je de behoefte aan seks nog niet kunt transcenderen kan je maar beter seks hebben met je partner en er van genieten. Dat is veel beter dan jezelf een celibaat op te leggen waar je nog niet aan toe bent. Trouwens, celibaat is ook maar een woord. Als de behoefte aan seks op een natuurlijke manier wegvalt heeft het net zoals seks geen enkele betekenis meer.

Spiritueel zijn in een liefdesrelatie, wil ook zeggen genieten van jezelf én je partner.

Eddy en Rita


«   »