Home » Inzichten » Spiritueel leven, “Licht en Luchtig Leven”

Spiritueel leven, “Licht en Luchtig Leven”

Met dit schrijfsel willen we onze nieuwe site “Licht en Luchtig Leven” even kort voorstellen. Waarom “Licht en Luchtig Leven”? Tja, gewoon omdat het mogelijk is om zo te leven. Je moet er wel heel wat voor laten. Loslaten dus. Dat loslaten werpt zijn vruchten af, is onze ervaring.

Spiritualiteit in moeilijke tijden

Veel mensen vinden dat we nu (2020-2021) in een moeilijke tijd leven. Tijdens moeilijke tijden is er altijd meer interesse voor spiritualiteit. Vroeger had men ‘het geloof’ dat enigszins wat soelaas kon brengen. De pastoor of voorganger vertelde de mensen dat ze moesten geloven in een beter leven als ze maar leefden volgens de spelregels van hun geloof.

Niet dat het leven dan wat gemakkelijker voor hen werd. Maar het gaf hen toch wel ergens een houvast, een ankerpunt waar ze op terug konden vallen. Spiritualiteit was eenvoudiger toen. Je geloofde gewoon wat je voorgekauwd werd. Er zijn nog altijd geloofsgemeenschappen die hun gelovigen vertellen wat te geloven en hoe te leven. Dat mag. Als men zich daar in thuis voelt is er niets aan de hand.

Verder kijken dan geloven alleen

Tegenwoordig zijn er meer mensen die niet meer willen geloven in een, zeg maar primitief geloof, waarin men zelf geen inbreng heeft. Wij hebben niets tegen een leerstelling die regels oplegt. Dat kan voor veel mensen nuttig zijn. Al was het maar om gewelddadige mensen een beetje onder controle te houden en ze wat zin in het gewone, normale leven bij te brengen.

Maar als je je eigen spiritualiteit wilt ontdekken en ook op een praktische manier wil toepassen moet je wel verder kijken dan een beperkende leerstelling. Op deze site, spiritueel-zijn.be, delen wij onze inzichten en gedachten over alles wat er in ons opkomt. We proberen dat op een eenvoudige manier te doen. Toch kunnen wij ons voorstellen dat deze site voor veel mensen iets te moeilijk is. Niet dat we mensen zouden onderschatten maar gewoon omdat er niet echt een orde te vinden is in onze schrijfsels.

Dat komt gewoon omdat er niet echt een orde te vinden is in spiritualiteit. Je begint met spiritueel geïnteresseerd te geraken en als je dat je gehele leven blijft aanhouden merk je al snel dat er geen doel is waarbij het eindigt. Je neemt nu eens dit en dan weer iets anders in overweging en gaat daar mee verder. En dan komt dat zelfde onderwerp op een gegeven moment weer aan bod maar dan in een ander, hoger begrip. Je kunt dus nooit zeggen, aha, nu weet ik het en ik zal het nooit vergeten. Dat kan niet, er is dus geen houvast, er is geen anker waar je je spiritualiteit aan kunt vast maken. Dat maakt dat je al snel ontmoedigd raakt. Helaas!

Onze nieuwe site

Onze nieuwe site is veel eenvoudiger. We richten ons voornamelijk op het lichamelijke aspect en ook het mentale komt aan bod. In het denken. Daar begint het gewoonlijk. Ook het lichaam speelt een rol in het beleven van je spirituele zijn.

Spiritualiteit is werkelijk eenvoudig. Zeker als je het op een speelse manier benadert, je moet er plezier in vinden. Het is allemaal niet zo strak als men het wil voorstellen. Onze ervaring is dat nieuwe, diepe inzichten ons een vreugde geven die alles overstijgend is. En neen, we zijn geen zwevers. Integendeel, we nemen nooit alles wat we lezen of horen als vanzelfsprekend aan. We bevragen elkaar en uit die bevragingen komen heel dikwijls mooie inzichten die we dan weer kunnen delen. Met elkaar en ook met onze lezers natuurlijk. Veel plezier en inzichten op onze nieuwe site!

Misschien kunnen we je ook hier op spiritueel-zijn.be wel inspireren met onze inzichten? 

Eddy en Rita


«   »